publicat în: Arhivă

In 2050, majoritatea credinciosilor din Federatia Rusa ar putea fi… musulmana. Recensamant

recensamant in Rusia, Vladivostok, 14 octombrie 2010 Lacasuri Ortodoxe: din Moscova (Asia News)
Al doilea recensamant national a inceput in data de 18 octombrie 2010, in regiunile Primorie, Kamceatka si Magadan din Rusia orientala. Initiativa s-a lovit insa de critica ferventa a Bisericii Ortodoxe. Colectarea de date va dura zece zile, iar datele preliminare referitoarte la totalul populatiei ruse vor fi publicate in martie 2011.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


recensamant in Rusia, Vladivostok, 14 octombrie 2010 Recensamantul a fost criticat de Biserica Ortodoxa Rusa si de opozitia politica, care au subliniat costul ridicat al colectarii de date si al analizei informatiilor. Costul economic a amenintat cu anularea intregului proiect, dar in cele din urma guvernul a gasit fonduri si a justificat initiativa ca fiind "necesara pentru dezvoltarea de programe sociale".

Biserica Ortodoxa, cu toate acestea, se plange de lipsa unei rubrici "credinta" in acest chestionar care le va fi prezentat cetatenilor. "Se tem sa se cunoasca masura raspandirii religiei in societatea noastra", a declarat Vladimir Vigilianskii, purtatorul de cuvant al Patriarhului Moscovei, Kirill. Conform datelor colectate ultima data, in 2002, populatia Rusiei era alcatuita din 145.200.000 de oameni. Pentru Institutul Federal Elvetian de Statistica, cu toate acestea, rusii ar fi in prezent aproximativ 142 milioane.

Problema, care a captivat puterea politica si Biserica Ortodoxa, apare din declinul constant al ratei natalitatii in tara. Potrivit prognozelor expertilor "populatia Federatiei Ruse ar putea scadea la doar o 100 milioane, pana in 2050, majoritatea fiind… musulmana. Cauzele sunt bine cunoscute: o rata scazuta a natalitatii, deopotriva datorata alcoolismului in randul barbatilor si practicii larg raspandite a avortului, care in 2004 a depasit chiar si numarul de nasteri (1,6 milioane fata de 1,5 milioane).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010