CEDO condamna Germania pentru demiterea unui salariat al Bisericii catolice care se recasatorise

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat joi, 23 septembrie 2010, Germania pentru demiterea unui fost salariat al Bisericii Catolice, pe motiv ca s-a despartit de sotie si a intemeiat o familie cu o alta femeie.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Bernhard Schüth, de 53 ani, si-a pierdut in 1994 locul de munca dintr-o parohie din Essen – de organist si sef de cor – dupa ce superiorii au aflat ca s-a despartit de sotie si urmeaza sa aiba un copil cu noua consoarta. Barbatul a gasit de lucru intr-o parohie protestanta, insa numai cu jumatate de norma.
Dl. Schüth a contestat zadarnic concedierea sa, in fata instantelor germane. Justitia a facut referire la o decizie din 1985 a Curtii Constitutionale Federale Germane, potrivit careia Biserica, ca angajator, are dreptul de a-si reglementa problemele interne in mod autonom, atat timp cat preceptele sale morale si religioase nu vin in conflict cu principiile fundamentale ale legii.

Pentru judecatorii europeni, justitia germana nu ar fi trebuit sa ia in considerare doar dreptul d-lui Schüth de a-si pastra locul de munca, ci pe acelasi plan, respectul datorat vietii sale private si familiale.
„Prin semnarea contractului de munca, dl. Schüth a acceptat datoria sa de loialitate fata de Biserica Catolica, care ii limita intr-o anumita masura dreptul la respectul pentru viata privata”, au recunoscut judecatorii, potrivit AFP. Totusi, aceasta semnatura nu poate fi considerata ca „un angajament fara echivoc, de a trai in abstinenta in cazul despartirii sau al divortului.” Prin urmare, Curtea a constatat o incalcare a dreptului la viata privata al reclamantului, garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

in schimb, Curtea a hotarat impotriva unui alt angajat al Bisericii din Germania, Michael Obst, fost sef la departamentul relatii publice al Bisericii mormone, in varsta de 51 ani, care a fost concediat dupa ce a marturisit ca are o relatie extra-conjugala.
in acest caz, judecatorii de la Strasbourg au apreciat concedierea drept „necesara, pentru credibilitatea Bisericii mormone, tinand cont mai ales de natura postului pe care il ocupa”.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.