Alina Mungiu-Pippidi? Lipsa de informare si prejudecati antireligioase… (Patriarhia Romana)

DREPT LA REPLICA

Referitor la opiniile doamnei Alina Mungiu-Pippidi, exprimate in editorialul cu titlul Papa, Catedrala si tiganii aparut in cotidianul Romania Libera din ziua de 23 septembrie 2010, precizam:

1. intrucat Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale are sediul la Paris si jurisdictie pastorala in toata Franta, s-a apreciat ca este mai eficient ca punctul de vedere al Patriarhiei Romane in problema expulzarii romilor de pe teritoriul Frantei sa fie exprimat de catre inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif, membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. ©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Ca atare, impreuna cu episcopii ortodocsi din Franta, inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif a adoptat urmatoarea pozitie publica in problema expulzarii romilor: „Episcopii Ortodocsi din Franta regreta confuziile si neintelegerile legate de situatia comunitatilor de romi instalate in Franta. Ei dezaproba dezordinea publica si orice atentat la persoana si la bunuri si condamna orice forma de stigmatizare a persoanelor si/sau comunitatilor. in cazul acestei situatii, ei considera ca este important a se lua in considerare protejarea persoanelor si respectarea integritatii si demnitatii umane, valori fundamentale ale democratiilor noastre. Chiar si aflata in ilegalitate, o persoana nu poate fi privata de drepturile omului. Episcopii apeleaza la toti cei implicati in acest caz, carora le adreseaza rugamintea de a gasi solutii conforme cu valorile umane si republicane ale Frantei, tinand cont de modul de viata al acestor comunitati in Franta si in alte tari ale Uniunii Europene”. (fragment din Comunicatul Adunarii Episcopilor Ortodocsi din Franta, Paris, 17 septembrie 2010);

2. Patriarhia Romana a salutat luarea de pozitie a Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea in problema expulzarii romilor din Franta, exprimata in dubla sa calitate de conducator/primat al Bisericii Romano-Catolice si sef al statului Vatican. in acelasi timp, pozitia Papei trebuie inteleasa si in contextul in care statul Vatican se afla pe teritoriul Italiei, unde autoritatile intentioneaza sa ia masuri similare guvernului francez in ceea ce priveste romii.

Spre deosebire de Papa, Patriarhul Romaniei, asemenea celorlalti intaistatatori de Biserici Ortodoxe, este doar conducator de Biserica avand atributii pastorale, nu si politice. Patriarhii ortodocsi nu dispun, asemenea Papei, de un corp diplomatic, adica de nuntii papali care sunt ambasadorii Sfantului Scaun in majoritatea statelor lumii. Prin urmare, Patriarhia Romana nu imita si nu concureaza nici Vaticanul si nici Sfantul Scaun, ca organisme de reprezentare statala sau diplomatica.

3. Pentru informarea opiniei publice, precizam faptul ca problemele sociale ale comunitatilor de romi sunt in atentia Bisericii Ortodoxe Romane de mai multa vreme. Astfel, Patriarhia Romana, prin eparhiile sale, deruleaza programe pastoral-misionare, social-filantropice si educationale cu scopul integrarii romilor in societate. in acest sens, mentionam faptul ca peste 40 % dintre beneficiarii programelor de asistenta sociala (cantine, cabinete medicale, farmacii etc.) ale Bisericii sunt de etnie roma. De asemenea, proiectul Alege scoala!, derulat la nivel national de Patriarhia Romana si World Vision Romania cu scopul prevenirii si combaterii abandonului scolar, ii cuprinde si pe copiii romi, iar intr-o serie de eparhii (Arhiepiscopia Bucurestilor, Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Alba-Iuliei etc.) se deruleaza cu succes o serie de programe speciale cu scopul integrarii romilor in comunitate si de sustinere a familiilor acestora. Asadar, construirea noii Catedrale nu diminueaza cu nimic opera de caritate a Bisericii in societate.

in concluzie, opiniile doamnei Alina Mungiu-Pippidi, care nu mai surprind pe nimeni, tradeaza atat lipsa de informare asupra activitatilor sociale ale Bisericii, cat si prejudecati antireligioase, exprimate inclusiv literar in perioada regimului comunist din Romania. Mai mult decat atat, doamna Alina Mungiu-Pippidi nu spune cum a ajutat ea pe romi pana acum. Desigur, este mult mai usor pentru ea sa acuze pe altii ca nu-i ajuta pe romi; deci vorbe, fara fapte!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.