Zilele Europene ale Patrimoniului la a XVIII-a editie, in Ramnicu Valcea si Calimanesti

Zilele Europene ale Patrimoniului la a XVIII-a editie sarbatorite In Ramnicu Valcea si Calimanesti

In fiecare an, In luna septembrie, milioane de cetateni sunt invitati sa viziteze monumente istorice din Intreaga Europa cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la initiativa comuna a Consiliului Europei si a Uniunii Europene. Din 1992 si In Romania, Zilele Europene ale Patrimoniului ofera participantilor posibilitatea sa descopere nu numai monumente istorice protejate, dar si situri sau zone mai putin cunoscute care In mod obisnuit nu sunt accesibile publicului larg.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian


Tema propusa la aceasta editie, sub care se vor desfasura evenimentele culturale In Romania, este „Rolul patrimoniului cultural In viata comunitatilor locale”si reflecta legatura cetatenilor cu monumentele istorice din localitatea lor, din comunitatea lor culturala.
Sub egida Zilelor Europene ale Patrimoniului si a temei propuse In acest an, la Ramnicu Valcea si Calimanesti In zilele de 18 si 19 septembrie, se vor derula mai multe manifestari culturale la care sunt invitati sa participe toti iubitorii de patrimoniu cultural national.

Sambata, 18 septembrie 2010, In sala de Conferinte a Complexului Spiritual – Cultural „Sfantul Antim Ivireanul” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului s-a desfasurat simpozionul ,,Conservarea patrimoniului valcean – factor de pastrare a identitatii culturale”.
Organizatorii evenimentului au fost Arhiepiscopia Ramnicului, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Valcea, Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei” – Centrul local Mircea cel Batran Ramnicu Valcea si Primaria Orasului Calimanesti.

Cuvantul de deschidere a fost rostit de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, dupa care au rostit alocutiuni, Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului, Domnul Avocat Petre Ungureanu, Prefectul Judetului Valcea, Prof. drd. Florin Epure, director executiv la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Valcea, Emilian Francu, senator, membru In Comisia de Cultura, Culte si Patrimoniu din Parlamentul Romaniei si Nicolae Almasi, de la Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei” – Centrul local Mircea cel Batran Ramnicu Valcea.

Preasfintia Sa a accentuat faptul ca „oamenii sunt Inclinati astazi sa se Imbogateasca mai mult material si mai putin spiritual”. „Oricum criza economica este si mai pagubitoare atunci cand este Insotita de o criza a valorilor spirituale, perene, inclusiv de criza identitatii si a demnitatii nationale”, a mai spus Parintele Episcop.

In cadrul simpozionului a avut loc si o expozitie de carte veche din fondul de patrimoniu al Arhiepiscopiei Ramnicului. Tot sambata, de la ora 19.30, la Castrul roman Arutela, Poiana Bivolari, Pausa – Calimanesti vor avea loc spectacol de lumini si proiectie – secvente din filmele artistice Dacii si Columna.
Manifestarile au continuat si duminica, 19 septembrie, la acelasi castru roman din Calimanesti unde se vor derula mai multe activitati: un colocviu privind istoria Castrului roman Arutela si a Limesului Alutanus, o tabara de creatie artistica, jocuri si concursuri si un program folcloric.

Referitor la manifestarile dedicate zilelor patrimoniului, domnul Prof. drd. Florin Epure, director executiv la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Valcea, ne-a marturisit: „Avem Inca un patrimoniu bogat si variat. Urmele trecutului sunt deopotriva repere In peisajul nostru, surse de Invatare despre cei care au fost, locuri de recreere si delectare, care contribuie la calitatea vietii noastre, ca parte integranta a mediului nostru de viata din mediu urban sau rural. Manastirile si schiturile valcene, ctitorii voievodale, clericale sau boieresti sunt capodopere ale artei si arhitecturii romanesti care poarta amprenta celor mai importante evenimente ale istoriei noastre. Scopul evenimentelor ZEP este de a antrena cat mai multi cetateni la cunoasterea si respectarea patrimoniului lor cultural. In aceasta zi trebuie sa fie deschise doar monumente sau situri care de obicei nu sunt accesibile publicului. Totodata institutiile deschise publicului pe parcursul anului pot participa la program daca propun activitati speciale, cum ar fi vizite ghidate, expozitii, concerte, conferinte”, a spus domnia sa – dupa cum ne informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.