Este posibila o vizita a Papei in Croatia, in 2011

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Este posibila o vizita a Papei in Croatia, in 2011

Papa Benedict al XVI-lea a declarat sambata, 9 octombrie 2010, ca se va afla "probabil" in Croatia in 2011, in urma intalnirii, la Vatican, cu presedintele croat Ivo Josipovic.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Dupa conversatia privata dintre cei doi, un reporter l-a intrebat pe Papa despre o eventuala calatorie a sa in Croatia, despre care se spunea de ceva timp ca va avea loc anul viitor. "Probabil", a spus Papa Benedict al XVI-lea.

Presedintele croat Ivo Josipovic si Papa in timpul intalnirii "cordiale", Papa si oficialul croat au discutat despre "situatia din regiune, cu referire speciala la croatii din Bosnia", a declarat Vaticanul intr-un comunicat.

in timpul razboiului din 1992-1995, care a lasat in urma 200.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati si stramutati, musulmanii bosniaci si croatii au fost victime ale epurarii etnice sarbe. Ei au parasit locuintele din Republica Srpska (RS, entitate sarba din Bosnia), iar intoarcerea lor este lenta.

Croatii, care traiesc in principal in Federatia Croato-Musulmana (51% din teritoriul Bosniei), reprezinta aproximativ 10% dintre cele 3.800.000 de bosniaci, alaturi de aproximativ 40% musulmani si 31% sarbi.

Papa si Presedintele Croatiei au mai luat in discutie, de asemenea, "directionarea tarii catre integrarea deplina in Uniunea Europeana", potrivit Vaticanului.

Croatia a deschis in iunie 2010 ultimele trei capitole, din cele 35, pe care fiecare tara trebuie sa le negocieze inainte de aderarea la UE.

Aceste trei capitole se concentreaza asupra concurentei, sistemului judiciar si drepturilor fundamentale, cum ar fi drepturile minoritatilor, politica de aparare si afacerile externe.

Din cele sase republici ale fostei Iugoslavii – Croatia, Macedonia, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Slovenia – doar cea din urma este in prezent membra a UE, incepand din mai 2004.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.