Cea de-a 6-a femeie catolica “hirotonita preot” in Canada

Lacasuri Ortodoxe: din Montreal
Cea de-a 6-a femeie catolica "hirotonita preot" in Canada

in ciuda interdictiei Vaticanului si amenintarii cu excomunicarea, o a sasea femeie catolica a fost hirotonita preot in Canada, in aceasta sambata, 9 octombrie 2010, a declarat un grup responsabil cu accesul femeilor la preotie.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Grupul romano-catolic Womenpriests a hirotonit-o pe Linda Spear, o profesoara pensionara dintr-o Biserica Anglicana din Sutton Estrie, estul Canadei.

Potrivit lui Bridget Mary Meehan, hirotonita episcop in 2006 in Statele Unite, Organizatia romano-catolica Womenpriests a fost infiintata la inceputul anilor 2000 si a crescut rapid.

Primele 7 femei au fost hirotonite pe un vas pe Dunare, in 2002, in prezent existand 80 de femei-preot in Statele Unite, si altele in diferite zone din intreaga lume, a indicat Meehan, intr-un interviu prin telefon acordat AFP.

Linda Spear este prima din Quebec, dar a 6-a femeie-preot din Canada. Ea a fost simbolic hirotonita de Episcopul american Andrea Johnson. Aceasta va putea savarsi toate Sacramentele: botezul, casatoria, inmormantarea, dar nu va fi recunoscuta de catre Vatican. Papa a descris hirotonia femeilor ca pe o "crima impotriva credintei".

"Noi nu parasim biserica, (…) Iisus i-a chemat pe barbati si pe femei sa fie ucenici, sa ii urmeze", a spus Meehan.

"Nu ne vom supune unei legi nedrepte prin care Biserica interzice hirotonia femeilor", a mai adaugat ea.

Linda Spear risca excomunicarea. Meehan a fost excomunicata la doi ani dupa hirotonia sa.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.