Vaticanul pregateste un document: relatia clerici – mireni in administrarea bunurilor bisericesti. Tendinte: clericii doar slujesc, mirenii administreaza.

Vaticanul pregateste un document privind relatia clerici – mireni

document nou vatican relatie cler - mireni Vaticanul studiaza un posibil document, vizand relatia dintre clerici si mireni, care se refera la problema sensibila a administrarii bunurilor Bisericii, conform unor surse din Vatican, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sursele au negat insa un articol aparut in Italia, care sustinea ca documentul ar emite instructiuni privind reorganizarea eparhiilor din SUA, care se confrunta cu presiuni financiare, in urma scandalurilor abuzurilor sexuale comise de preoti – vizand in special parohiile inchise.

Conform surselor, documentul aflat in pregatire se va referi la Biserica universala. Formula de document nu a fost inca stabilita, ea putand lua forma unui instructaj sau a unei scrisori de tip circulara.

“In unele tari, au fost create mai nou, structuri parohiale in care slujirea preoteasca se limiteaza la practica, rolul preotului riscand sa fie redus la cel al unui celebrant sacramental, in timp ce echipele de laici au sarcina gestionarii. Dar, oficiul de guvernare face parte din slujirea preoteasca”.

Pregatirea documentului este indrumata de Congregatia pentru Cler, deoarece aceasta are competente in chestiunile legate de administrarea bunurilor bisericesti.

“Accentul acestui studiu este unul largit. in Statele Unite, exista problema inchiderii de parohii. in Europa, exista si alte probleme, legate de o lipsa de clerici. Situatiile sunt diverse, iar Vaticanul doreste sa dea un raspuns universal”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.