Moscheea de langa Ground Zero: temerile familiilor ar trebui sa prevaleze (SONDAJ)

Moscheea de langa Ground Zero: temerile familiilor ar trebui sa prevaleze (sondaj)

Un american din doi considera ca disconfortul familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York ar trebui sa aiba prioritate asupra dreptului musulmanilor de a construi o moschee in apropierea locatiei atentatelor, conform unui sondaj publicat marti, 31 august 2010, in Statele Unite.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Ground Zero, expresie folosita pe mapamond pentru epicentrul unui dezastru, a fost asociat si cu distrugerea World Trade Center.
in sondajul realizat de Universitatea din Quinnipiac pe un esantion de alegatori ai statului New York, 53 % din respondenti cred ca din cauza „sensibilitatii familiilor fata de evenimentul 11 septembrie, nu ar fi trebuit sa li se permita musulmanilor sa construiasca o moschee langa Ground Zero.” 39 % insa se opun acestui punct de vedere, dupa cum informeaza AFP.

in plus, 71 % dintre ei – fata de 21 % – cred ca datorita „opozitiei familiilor marcate de 11 septembrie, musulmanii ar trebui sa construiasca o moschee in alta parte, din proprie initiativa.”
Totusi, aceste persoane sustin in proportie de 54 % fata de 40 %, ca „tinand cont de libertatea religioasa americana, musulmanii au dreptul de a construi o moschee langa Ground Zero.”

„Dezbaterea amplificata uneori pana la cearta, cu privire la propunerea de construire a unei moschei la 200 m de Ground Zero pune alegatorii new-yorkezi in dezacord cu ei insisi, unii emitand opinii contradictorii la momente diferite, in functie de modul in care le este adresata intrebarea”, a explicat Maurice Caroll, director al Institutului de sondaj de la Universitatea Quinnipiac.

in plus, 71 % dintre respondenti, fata de 22 %, cred ca ministrul Justitiei din statul New York, Andrew Cuomo, ar trebui sa deschida o ancheta referitoare la finantarea moscheii.
in paralel, alegatorii statului New York estimeaza in proportie de 54 % vs. 24 %, ca Islamul este o religie pasnica.

Sondajul a fost efectuat in perioada 23-29. 08. 2010, pe un esantion de 1497 alegatori din statul New York. Marja de eroare este de 2,5 %.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 33/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.