O iesle cu scena Nasterii Domnului, interzisa in piata centrala a unei localitati din Franta, in numele laicitatii

Ieslea din MontiersLacasuri Ortodoxe: din Amiens
O iesle cu scena Nasterii Domnului, interzisa in piata centrala a unei localitati din Franta, in numele laicitatii

Tribunalul administrativ al Amiens a interzis instalarea unei scene cu Nasterea Domnului in piata centrala a localitatii Montiers (Oise), in numele principiului separarii dintre Biserica si Stat, dupa cum a declarat luni, 6 decembrie 2010, municipalitatea.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


Ieslea din Montiers Decizia instalarii unei iesle in piata acestui orasel cu 450 de persoane a fost luata de Consiliu, inca din octombrie 2008. Dar fostul primar, Claude Debaye, a contestat imediat decizia, depunand o plangere catre tribunalul din Amiens, in numele legii din 1905 si principiului secularismului.

Tribunalul a decis in favoarea sa in noiembrie, inversand decizia consiliului municipal care incerca sa instaleze ieslea.

Cu toate acestea, scena Nasterii a fost deja instalata, de sarbatori, nu in piata, ci de-a lungul cimitirului satului aflat langa biserica, incearca sa linisteasca spiritele, municipalitatea.

Conform lui Debaye, "maretia laicitatii consta in respectarea tuturor religiilor, fara a favoriza vreuna. Primarul a demonstrat prozelitism", prin incercarea de a instala aceasta iesle pe proprietatea publica.

"Religia trebuie sa ramana in domeniul privat", a mai afirmat el.

Actualul primar al Montiers, Xavier Deneufbourg, care si-a exprimat nedumerirea fata de atitudinea lui Debaye, a refuzat sa demonteze ieslea, sustinand ca decizia instantei nu ii cere in mod explicit sa faca acest lucru.

"Astazi (Debaye) se plange de ieslea unui Prunc, dar a organizat odata o vanatoare cu oua de Pasti", a raspuns Deneufbourg.

Claude Debaye l-a apelat pe prefect, cerandu-i sa puna in aplicare decizia instantei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.