In 2010, austriecii au parasit Biserica Catolica in numar record

Cristoph Schoenborn Altoetting Lacasuri Ortodoxe: din Viena
Un numar record de austrieci au parasit Biserica Catolica in 2010

Un numar record de austrieci s-au delimitat de Biserica Catolica anul trecut, in urma unor scandaluri de abuzuri sexuale in institutiile religioase, potrivit cifrelor oficiale publicate marti, 11 ianuarie 2011.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Biserica a pierdut 87.393 credinciosi in 2010, o crestere de 64% fata de 2009 si cea mai mare cifra din anul 1945 si pana in prezent, sustine agentia austriaca de stiri catolice, care publica aceste statistici pe baza datelor provizorii cumulate din dioceze.

Retragerile s-au concentrat in prima jumatate a anului, la “inaltimea scandalurilor”, adauga ea. Austria a fost lovita in martie 2010 de o serie de dezvaluiri ale unor abuzuri sexuale din partea clericilor, indreptate impotriva copiilor din institutiile catolice.

La sfarsitul lunii decembrie 2010, existau aproximativ 5.450.000 catolici, dintr-o populatie de 8,4 milioane, potrivit datelor.

Orice retragere din Biserica este "dureroasa", a raspuns Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schoenborn, printr-un comunicat. Retragerile sunt, "fara indoiala", legate in mare parte de scandaluri, a recunoscut el, desi a cauzele sunt mai profunde si legate de o societate in schimbare. "Atasamentul fata de institutii a scazut semnificativ in general", inclusiv in ce priveste partidele politice, mai spune el.

Pentru Biserica, partial finantata prin contributii din partea credinciosilor, aceasta inseamna, de asemenea, o pierdere considerabila.

Conferinta Episcopilor Austrici "le cere tuturor fidelilor sai sa plateasca anual intre 0,1% – 1,1% din venitul lor impozabil, pentru Biserica, in functie si de starea civila si numarul de copii, aceasta insemnand un total de aproximativ 350 milioane euro anual.

Tot in aceste zile, Austria raporta inaugurarea unui nou institut de formare a cadrelor didactice musulmane, ca urmare a cresterii numarului de elevi interesati de aceasta religie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.