Un crestin ucis, si alte 5 persoane ranite de un politist, intr-un tren din Egipt

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo
Un crestin ucis, si alte 5 persoane ranite de un politist, intr-un tren din Egipt

Un egiptean de confesiune crestina a fost ucis si alti cinci raniti de catre un politist care a deschis focul, din motive necunoscute, intr-un tren din Egiptul mijlociu, la sud de Cairo, a declarat marti, 11 ianuarie 2011, Departamentul de Interne.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Motivul deschiderii focului este necunoscut, dar apare intr-o atmosfera tensionata privind problema securitatii crestinilor in Egipt, dupa atacul din ajunul Anului Nou, indreptat impotriva unei Biserici Ortodoxe Copte din Alexandria (nord), care a lasat in urma 21 de morti.

Politistul a urcat intr-un vagon in orasul Samalut, la aproximativ 200 km sud de Cairo, la jumatatea distantei dintre capitala Egiptului si cel mai mare oras Assiut.

El a deschis imediat focul, cu arma de serviciu, ucigand un pasager, Fathi Said Ebeid, in varsta de 71 de ani, si ranind cinci persoane, inclusiv pe sotia acestuia, in varsta de 61 de ani, potrivit unei declaratii a ministerului.

Patru dintre raniti sunt crestini copti, iar confesiunea celei de-a 5-a persoane nu a fost inca stabilita, a declarat ministerul.

Potrivit unor surse medicale, toti ranitii, dintre care 2 fiind in stare grava, sunt copti.

Atacatorul a fost retinut de politie si a fost interogat de o echipa de anchetatori. Cazul a fost repartizat, la urmariri penale, guvernoratului de Minya. Natura confesionala, sau nu, a acestui act nu a fost inca stabilita, conform serviciilor de securitate.

Acest atac survine la aproximativ zece zile dupa atentatul din Alexandria (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), care nu a fost revendicat si pentru care ancheta este inca in curs de desfasurare. Acest atac a fost comis, dupa doua luni de amenintari ale unui grup irakian cu legaturi al-Qaeda impotriva crestinilor din Egipt.

Coptii, in cea mai mare parte ortodocsi, cu o minoritate de catolici, reprezinta intre 6 si 10% dintre cei 80 milioane de egipteni, in cea mai mare parte musulmani sunniti.

Incidente mortale au avut loc in mod repetat in ultimii ani in Egipt, intre musulmani si crestinii copti, de multe ori din cauza tensiunilor dintre comunitatile locale.

La data de 6 ianuarie 2010, sase copti au fost ucisi intr-un atentat in Naga Hammadi, in Egiptul de Sus, pe cand ieseau de la Liturghie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.