Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Vaticanul incearca sa se puna de acord cu Egiptul in "evitarea escaladarii" tensiunilor de ordin religios
Vaticanul a declarat marti, 11 ianuarie 2011, ca "impartaseste in totalitate" vointa guvernului egiptean in "evitarea escaladarii" tensiunilor de ordin religios, in urma anuntului Egiptului, de retragere a ambasadorului sau la Vatican, pentru consultari.
©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Vaticanul "impartaseste pe deplin ingrijorarea guvernului (Egiptean) in evitarea escaladarii tensiunilor si ciocnirilor din motive religioase, si apreciaza eforturile in aceasta directie", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Vaticanului, Mons. Dominique Mamberti, care a primit chemarea ambasadorului.
Arhiepiscopul Mamberti, citat intr-un comunicat al Vaticanului, a subliniat, de asemenea, faptul ca Vaticanul "impartaseste emotia intregului popor egiptean, lovit de atentatul din Alexandria, care a ucis 21 de persoane in ajunul Anului Nou in fata unei biserici ortodoxe copte.
La randul sau, ambasadorul, doamna Lamia Ali Mekhemar Hamada, care "se va deplasa la Cairo pentru consultari cu Ministerul Afacerilor Externe", "a exprimat ingrijorarea guvernului sau in acest moment dificil", declara Vaticanul.
Mekhemar "ar putea primi informatii si transmite date relevante si corecte despre interventiile recente ale Papei, in special privind libertatea religioasa si protectia crestinilor in Orientul Mijlociu", a mai spus el.
Cairo l-a rechemat pe ambasador, pentru consultari, marti, 11 ianuarie 2011, acuzandu-l pe Papa Benedict al XVI-lea ca cere protectia crestinilor in Est, dupa atacul impotriva Bisericii Copte din Alexandria – interventii considerate "un amestec inacceptabil".
Acest gest de dezaprobare a urmat unei declaratii a Papei, care sublinia, luni, "nevoia urgenta" ca guvernele din Orientul Mijlociu sa adopte, "in ciuda provocarilor si amenintarilor, masuri eficiente de protectie a minoritatilor religioase" .
Papa Benedict al XVI-lea, care a prezentat salutul sau corpului diplomatic, si-a exprimat, de asemenea, suportul pentru pasii spre un "raspuns coordonat al Uniunii Europene, astfel incat crestinii sa nu mai fie interzisi in Orientul Mijlociu".
Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a raspuns marti, 11 ianuarie 2011, ca "problema este in mod specific o problema copta egipteana interna".
"Egiptul nu permite niciunei terte parti sa se amestece in afacerile interne ale Egiptului, sub niciun fel de pretext", a declarat ministerul intr-o declaratie.
Cairo a indicat ca seful diplomatiei sale, Ahmed Aboul Gheit, a intervenit deja in ultimele zile pe langa Vatican, pentru a respinge "orice demers" strain care sa se se foloseasca de atacul strain din Alexandria, pentru a "promova asa-numita protectie a crestinilor din Orientul Mijlociu".
Papa a condamnat in mod repetat atentatul din Alexandria, si a cerut la 1 ianuarie 2011, liderilor lumii, sa ii apere pe crestini impotriva abuzurilor si intolerantei.
Aceste cuvinte au fost calificate, ulterior, drept "amestec" strain, de catre imamul institutiei sunnite egiptene Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb, Vaticanul obiectand la randul sau.
Coptii egipteni, in cea mai mare parte ortodocsi, reprezinta 6-10% din totalul de 80 milioane de egipteni.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011