Proteste in Albania. Interzicerea simbolurilor religioase in scoala

haxhi selim muca Lacasuri Ortodoxe: din Tirana
Proteste in Albania, impotriva unei interdictii a voalului musulman in scoala

Un oficial al comunitatii musulmane albaneze a protestat marti, 11 ianuarie 2011, impotriva unui proiect de lege a invatamantului, care propune interzicerea tuturor simbolurilor religioase, inclusiv purtarea valului islamic in scoli.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Suntem preocupati de posibila adoptare a unei legi care ar interzice purtarea valului musulman, de catre fete, in scoala", a spus Selim Muca Haxhi, intr-un comunicat de presa.

Muca spune ca valul "nu este un simbol religios, ci o practica obligatorie pentru toate fetele musulmane care au ajuns la pubertate".

El a avut convorbiri cu ministrul albanez al Educatiei, Myqerem Tafaj.

"Interzicerea valului in institutiile invatamantului de stat face sa i se retraga unei clase extinse de cetateni dreptul la educatie si, de asemenea, la viata publica", a declarat Muca.

O sectiune a unui proiect de lege privind invatamantul primar interzice purtarea oricarui simbol religios in scoala, in Albania, o tara in care majoritatea este musulmana, dar cu o prezenta puternica a ortodocsilor si catolicilor.

Conform Constitutiei albaneze, Albania este o tara laica si scoala si institutiile sale sunt laice.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.