Timisoara apare in presa straina ca: “localitatea in care apa sfintita de Boboteaza curge la robinet” (pr. Peres Zaharia)

Lacasuri Ortodoxe: din Bucuresti

Peres Zaharia sfintind apele din reteaua publica Timisoara apare in presa straina: "localitatea in care apa sfintita de Boboteaza curge la robinet"

France Presse aminteste intr-o scrisoare proprie din data de 6 ianuarie 2010, ca "zeci de mii de ortodocsi romani s-au inghesuit sa obtina apa sfintita distribuita de biserici cu ocazia Epifaniei, insa, in Timisoara, lichidul, care ar trebui sa fie vindecator, vine direct la robinet".

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Preotul ortodox Peres Zaharia a sfintit rezervoarele de apa potabila din acest oras cu 300.000 de locuitori, astfel incat intreaga populatie sa poata beneficia de puterile sale miraculoase", noteaza AFP.

"Sarbatoarea Bobotezei aduce liniste sufleteasca tuturor celor care beau apa sfintita", a spus Parintele Peres in timpul Liturghiei, binecuvantand ulterior si rezervoarele si conductele de tratare a apei din Bega.

"Aceasta initiativa a fost sustinuta de furnizorii de apa potabila ai orasului, societatea Aquatim, si a facut multi oameni fericiti, in special in randul persoanelor in varsta" – arata AFP.

"Pentru mine, care ma deplasez cu dificultate, este extraordinar sa am apa sfintita la robinet", a declarat pentru AFP Mariana Mocanu, 53 de ani, care sufera de handicap motor.

"Deci, am umplut mai multe sticle pentru a putea gusta de cateva ori pe tot parcursul anului", a adaugat ea.

"Alte persoane, mai sceptice, au preferat sa mearga la biserica, temandu-se ca tevile ruginite intineaza calitatile benefice ale apei" – sustine France Presse.

Programele media din strainatate au amintit in plus si obiceiul ca zeci de tineri din Constanta sa sara in apele reci ale Marii Negre, pentru a aduce inapoi o cruce aruncata de Arhiepiscop, conform cu traditia ortodoxa.

Reamintim ca exista obiceiul ca, in aceasta perioada, in tara noastra (si nu numai), toate apele sa fie sfintite, inclusiv apele marii, ale raurilor (folosite si pentru scaldat) etc. fara a insemna insa ca aceasta apa va deveni Aghiazma Mare, dupa cum se vede ca rezulta din unele interpretari.

(Foto: Ziua de Vest)

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.