publicat în: Arhivă

Dupa binecuvantarea apelor din Golden Horn, Bartolomeu I a purtat o convorbire istorica oficiala cu guvernul turc (dupa… 58 de ani)

Bartolomeu I si Bulent Arinc 2011 Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul
O vizita de mare importanta a marcat in data de 6 ianuarie 2011 incheierea sezonului de vacanta pentru Patriarhia Ecumenica Ortodoxa din Istanbul. Bartolomeu I l-a primit pe vice-premierul guvernului turc, Bulent Arinc, responsabil cu afacerile minoritatilor pentru guvernul AKP, si reprezentant al aripei partidelor religioase. Dupa binecuvantarea apelor din Golden Horn si aruncarea unei cruci in Marea Marmara, Bartolomeu I a purtat convorbiri oficiale cu guvernul turc.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Bartolomeu I si Bulent Arinc 2011 Vizita este prima in ultimii 58 de ani, de cand primul-ministru al acelor vremuri Adnan Menderes, efectua o vizita la Patriarhul Athenagoras. Din pacate, aceasta vizita a fost urmata de pogromul sangeros anti-crestin din 1955, de care Menderes a fost partial responsabil. Vizita de acum isi asuma o semnificatie speciala, deoarece acesta se produce la o luna dupa recunoasterea juridica a Patriarhiei Ecumenice de catre autoritatile turcesti, si restituirea titlului de proprietate al orfelinatului Büyükada (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe). in luna august 2009, Patriarhul Bartolomeu l-a vizitat pe primul-ministru Erdogan, si pe ministrul Arinc.

in cadrul reuniunii din 6 ianuarie 2011 – care l-a inclus, de asemenea, si pe reprezentantul minoritatilor in cadrul Directoratului General al Fundatiilor, Vingas Lakis – au fost luate in discutie diverse probleme. Cea mai importanta dintre acestea au fost cea a invatamantului pentru minoritati si cea a proprietatilor fundatiilor religioase, in lumina noii legi privind soarta acestora, in raport cu care partidul de opozitie CHP a apelat la Curtea Constitutionala. Recursul a fost respins.

La sfarsitul reuniunii, conform agentiilor de presa din zona, Arinc a declarat: "am venit nu numai pentru un schimb de felicitari, ci, de asemenea, pentru a raspunde invitatiei personale a Patriarhului, si sper ca vizita mea aici sa marcheze inceputul unei noi ere". Arinc a mai spus: "Ca guvern, suntem obligati sa raspundem nevoilor acestor cetateni, care au o prezenta veche de secole pe aceste meleaguri".

Patriarhul Ecumenic - sfintirea apei - Boboteaza la Golden Horn Istanbul 2011 Bartolomeu a multumit guvernului pentru retrocedarea orfelinatului Büyükada, Arinc raspunzand: "Din partea noastra nu am inapoiat nimic si nici nu am recunoscut nimic. Justitia a facut-o, prin aplicarea deciziei de la Strasbourg, si instantele turcesti".

Patriarhul Bartolomeu I si-a incheiat discursul spunand ca "noua Lege privind fundatiile nu este satisfacatoare 100%, dar cu siguranta este un pas inainte. Aceste deschideri nu sunt doar fata de minoritatile non-musulmane din Turcia, ci sunt un test al unei deschideri democratice, care apropie Turcia de Europa. Un motiv de bucurie pentru toata lumea din aceasta tara. Asteptam cu nerabdare in 2011 si redeschiderea ?colii Teologice din Halki (2011 marcheaza 40 ani de la inchiderea acesteia). Speram ca acest an va continua drumul spre a fi membru cu drepturi depline, al Turciei catre Uniunea Europeana".

Primul-ministru turc Erdogan, a subliniat in aceeasi zi importanta vizitei lui Bulent Arinc in Fanar, alaturi de membrii partidului sau, subliniind diferenta dintre politica guvernului minoritar si opozitie. El a amintit importanta de a-i cunoaste si de a-i intelege si accepta pe ceilalti.

Surse bine informate diplomatice afirma ca, atunci cand Patriarhul vorbeste despre procesul de deschidere democratica a Turciei, el ia in considerare ca aceste deschideri ar trebui sa includa, de asemenea, si minoritatile crestine care nu sunt cuprinse in mod explicit in Tratatul de la Lausanne (1923, care vorbeste despre minoritatile crestine ortodoxe, armene si evreiesti), Biserica Catolica traind inca lipsita de orice recunoastere.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011