DUPA 88 de ani! Grecia intreaga a salutat redeschiderea unui lacas ortodox din Turcia: Manastirea Sumela

Lacasuri Ortodoxe: din Atena
Grecia saluta redeschiderea unei manastiri ortodoxe din Turcia: Manastirea Sumela

Primul-ministru grec, George Papandreou, a salutat duminica, 15 august 2010, redeschiderea lacasului ortodox istoric al Manastirii Sümela, ca pe un semn de apropiere bilaterala intre Grecia si Turcia. Oficierea Sfintei Liturghii, pentru prima data dupa 88 de ani “este un eveniment istoric important", care atesta "spiritul de cooperare si de pace intre poporul nostru si tara vecina", a mai spus el.

© Traducere si redactare: KSLCatalin – pentru Lacasuri Ortodoxe®


Primul-ministru, care a relansat in acest an apropierea greco-turca, pornita inca din 1999, a vorbit la iesirea de la Liturghia inchinata Adormirii Maicii Domnului, de pe insula ciclada Paros.

Intreaga mass-media greaca si-a deschis buletinele informative de duminica cu Liturghia de la Manastirea Sümela, oficiata de patriarhul ecumenic Ortodox Bartolomeu I, care isi are sediul in Istanbul.

Important lacas ortodox al Maicii Domnului pentru grecii pontici stabiliti de secole in jurul Marii Egee, in Sfanta Manastire nu s-a mai permis oficierea unei slujbe religioase din anul 1923.

Expulzati din regiune, in urma unui razboi greco-turc pe care Atena l-a calificat unilateral drept "genocid", ponticii au fugit in Grecia si Rusia.

Ministerul turc al Turismului si Culturii a aprobat in luna mai celebrarea unei Sfinte Liturghii o data pe an, in ziua de 15 august, la altarul de langa Trabzon, Uniunea Europeana solicitand Turciei sa progreseze in domeniul drepturilor minoritatilor religioase.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 30/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.