Din 2012, Religia va fi predata in toate scolile din Rusia

Patriarhul Kiril si MedvedevLacasuri Ortodoxe: din Moscova
Dupa un an de proba, materia "Fundamentele culturii religioase si etica" va fi predata In toate scolile rusesti din Intreaga tara, Incepand de anul viitor, a anuntat Ministerul rus al Educatiei, In cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc In data de 23 martie 2011 la Moscova, cu reprezentantii celor patru religii importante, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe. Potrivit autoritatilor si liderilor religiosi, In special din Biserica Ortodoxa Rusa, anul de proba a fost un "succes", dar nimeni nu a fost capabil sa raspunda la Intrebarile jurnalistilor despre cifrele exacte reprezentand numarul participantilor la curs si gradul de satisfactie.

"Un numar mare de studenti a ales cursurile de religie – a spus protopopul Vsevolod Chaplin, presedinte al Departamentului pentru Relatiile Bisericii cu Societatea In cadrul Patriarhiei Moscovei – iar aceasta alegere nu a determinat niciun conflict inter-religios, ci In schimb s-a observat o schimbare In moralul copiilor care le frecventeaza".

Articol – trad. si redactare, pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Patriarhul Kiril si Medvedev Interzisa In timpul epocii sovietice, religia a cunoscut o revenire In scolile rusesti, Incepand cu luna aprilie 2010, dar numai In unele regiuni, ca urmare a unei initiative puternic sustinute de catre Patriarhul Moscovei si de Kremlin care urmareste sa consolideze identitatea nationala pornind de la aceste valori. Elevii din scolile primare si secundare pot alege sa studieze Intre istoria uneia dintre cele patru religii traditionale – Crestinism-Ortodox, Islam, Iudaism si Budism – sau mai multe cursuri generale legate de "bazele culturii religioase" sau "fundamentele eticii publice". Pana In prezent au fost organizate lectii pentru un singur semestru al anului scolar, dar Biserica Ortodoxa a cerut ca acestea sa fie extinse, In 2012, pentru Intreg parcursul anului.

Elena Romanova care conduce Biroul Ministerului Educatiei pentru predarea religiei, a explicat ca problemele raman In continuare legate de manuale, care sunt "pregatite cu prea multa graba", si de profesori, care au nevoie de o "formare continua".

Pentru Patriarhia Moscovei, problema este literalmente una de viata si de moarte, dupa cum apreciaza Asia News. Chaplin a explicat utilitatea cursurilor de religie In scoli, sprijinindu-se pe faptul ca In cazul In care nu va avea loc o adevarata "revolutie morala" In Rusia, "tara nu va supravietui prea mult timp".

„Educatia morala nu ofera numai informatie – a spus el – ci, daca un tanar devine mai puternic din punct de vedere moral, Intr-un mediu lipsit de morala, exista sanse ca el sa poata, cel putin partial, schimba lucrurile. Numai In acest fel, generatie dupa generatie, vom depasi mentalitatea – din punct de vedere moral – anormala, a societatii noastre din era post-sovietica".

Studierea religiei In scoli ridica nedumeriri multora dintre credintele minoritare care considera proiectul drept o Incercare a Kremlinului de a afirma Ortodoxia ca pilon cheie al identitatii nationale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.