COMUNICAT DE PRESA FDFAC: Cetate Ziua 1

Un comunicat de presa emis de FDFAC astazi, 6 septembrie 2010

Ministrul culturii Kelemen Hunor, prezent la deschiderea Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Prima editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara s-a deschis cu muzica balcanica, duminica, 5 septembrie, in prezenta unor personalitati de marca din lumea culturala romaneasca: ministrul culturii Kelemen Hunor, directorul Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS)- Constantin Chiriac, directorului Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si producatorul Tudor Giurgiu, producatoarea Anca Puiu, producatoarea Oana Giurgiu, actrita Maria Dinulescu, regizorul Ionut Piturescu, actorul George Mihaita, actrita Ioana Craciunescu, scriitorul Stelian Tanase si, bineinteles, gazda festivalului, poetul Mircea Dinescu. NU uita!


NU uita!

Septembrie 2010:

1 AGENTIE…, aprox. 20.000 ABONATI la informatiile zilnice si un nume care este intotdeauna, intr-un mod profesionist, alaturi de Dvs. : Lacasuri Ortodoxe!
O categorie dedicata special acestui eveniment international gasiti dand click doar AICI!

(Copiaza si Recomanda aceasta adresa si altora… celor care vor sa urmareasca inregistrari audio, video si fotografii deosebite!) http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/fdfac-balcanii-2010.html


Evenimentul a debutat cu inaugurarea „Inger Parc”, o expozitie de sculpturi:

„Era un ministru al turismului – si anume – Agathon, care a vrut sa inaugureze Dracula Parc. Eu am simtit atunci un fel de revolta – nu o fi dracu stapan pe Romania, or mai fi si ingeri si am lansat ideea unui parc de statui care urma sa se cheme „Inger Parc”. Am reusit sa aduc 6 sculptori, nu doar romani, ci si din Bulgaria si Serbia, care au lucrat timp de trei saptamani si au iesit ingerii pe care ii vedeti.”, a povestit Mircea Dinescu la cocktailul de deschidere.

Despre ideea festivalului a vorbit directorul evenimentului, Constantin Fugasin: „s-a nascut din constatarea ca filme romanesti, atat de premiate, nu sunt vazute de vecinii nostrii din Balcani. Am incercat sa cream acest cadru ca un pretext de a ne cunoaste, de a ne imprieteni, de a pune bazele unor colaborari, unor coproductii. Veti vedea filme si veti degusta din bucatele presedintelui Academiei de Gastronomie din Romania.”

Pentru ca a spus, in mai multe randuri ca, la Port Cetate, cocosii canta in trei limbi: sarbeste, bugareste si romaneste, Dinescu a spus ca in perioada festivalului, intre 5 si 12 septembrie, cocosii vor canta in toate limbile din Balcani. Pentru la anul, organizatorii si-au propus prezentarea cinematografiei de pe maulul Dunarii: „speram ca la anul sa facem gastronomie si arta cinematografica de-a lungul Dunarii – de la izvoare si pana la varsare.”, a declarat poetul Mircea Dinescu, gazda Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Proiectiile au inceput cu vizionarea a 20 de minute din filmul lui Silviu Purcarete, „Undeva la Palilula”, pelicula aflata inca in post-productie. Dupa film, Tudor Giurgiu a prezentat o parte din echipa filmului, prezenta la proiectie. Producatorul Tudor Giurgiu a precizat ca „Palilula nu este satul de la Craiova, nici cel din Bulgaria, ci este Palilula din mintea lui Silviu Purcarete”. Giurgiu a mai adaugat faptul ca filmul va fi gata in august, anul viitor.

Seara s-a continuat cu proiectia filmului „Morgen”, de Marian Crisan, prezentat de catre producatoarea Anca Puiu.

Dupa filme, invitatii au putut asista la concertul trupei Nightlosers si au avut ocazia de a gusta din bucatele balcanice pregatite special de organizatori.
Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – prima editie "Balcanii" va avea cate o zi dedicata unei tari balcanice (Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania). In fiecare zi, invitatii vor avea parte de filme din cate o tara si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din zona respectiva.
Festivalul nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoasterea si promovarea cinematografiilor balcanice, care au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, recunoscuta de juriile marilor evenimente de gen internationale.
Peste 100 de cineasti din Romania, Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia si Turcia vor fi prezenti in Portul Cultural Cetate in perioada 5-12 septembrie si vor discuta cu publicul prezent despre noi mijloace neconventionale pentru a promova filmele si a atrage mai multi spectatori atat in Romania, cat si in restul tarilor din Balcani.
Inregistrari de la evenimentul de duminica seara puteti urmari pe www.lacasuriortodoxe.ro
Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

Cu participarea: NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)

Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.
Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Jurnalul National, Observatorul Cultural, Unica, Zile si Nopti, Lacasuri ortodoxe, AndemMotionFilms, Bmedia, www.port.ro, www.videofil.ro , www.cinefan.ro, www.uichendist.ro, www.calendarevenimente.ro, www.121.ro

Parteneri Media Locali: TVR Craiova, Radio Oltenia Craiova

comunicat de presa FDFAC emis astazi 6 septembrie 2010

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.