Hillary Clinton acuza Europa de nerespectarea libertatilor religioase fata de musulmani. Raport SUA 2010

Lacasuri Ortodoxe: din Washington

Hillary Clinton Hillary Clinton, seful diplomatiei americane, a avertizat miercuri, 17 noiembrie 2010, Europa, cu privire la libertatile religioase, vizand atitudinea fata de voal si Islam in general.

"Mai multe tari europene au aplicat restrictii severe asupra expresiei religioase", a mentionat secretarul de stat, cu ocazia publicarii unui raport anual al Departamentului de Stat privind libertatea religioasa.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Aceasta lucrare observa o deteriorare de la an la an a libertatii religioase, in special in Afganistan si Iran, si scoate in evidenta evolutiile din ce in ce mai contradictorii ale Chinei si Indoneziei, in mod special.

Remarca Dnei. Clinton despre Europa a fost apoi sustinuta de adjunctul sau care se ocupa de drepturile omului, Michael Posner, care a citat interdictia privind construirea minaretelor in Elvetia, si interzicerea burqa.

"Exista o sensibilitate si o tensiune in crestere in Europa", a spus el, inainte de a cere guvernelor europene sa "ia masuri pentru a reduce aceasta tensiune".

Chestiunea libertatilor religioase, in mod regulat, creeaza neintelegeri intre cele doua maluri ale Atlanticului.

"in Statele Unite", a spus Posner, "este aparat in instanta dreptul femeilor musulmane de a purta burqa pe strada, la scoala etc. Acesta este pozitia noastra".

Alegatorii elvetieni au aprobat cu un an in urma o reforma care interzice constructia de noi minarete. Franta a interzis, in septembrie, purtarea valului islamic complet, iar Tarile de Jos intentioneaza sa ii urmeze exemplul.

Clinton a mai definit miercuri, libertatea religioasa, ca fiind facultatea de a practica credinta in mod liber si de a creste copiii in ea, de a publica literatura religioasa fara cenzura, de a schimba religia sau de a nu practica niciuna.

Ea a reiterat, de asemenea, opozitia Statelor Unite, in numele libertatii de exprimare, fata de orice legislatie care condamna defaimarea religiilor.

Raportul Departamentului de Stat arata ca minoritatile non-musulmane din Afganistan inca se confrunta cu multe cazuri de "hartuire, violenta si discriminare ocazionala", in aceasta societate aflata in razboi.

In Iran, guvernul impune tot mai mult o "atmosfera de amenintare" fata de minoritatile religioase.

in China, are loc o "crestere a practicarii religiilor traditionale chineze", cum ar fi Buddhismul, alaturi de reprimarea minoritatii musulmane uigure.

in Indonezia, pluralismul a fost subminat de atacurile extremiste impotriva bisericilor crestine, fara ca cei mai multi dintre autorii acestora sa fie adusi in fata justitiei. insa, guvernul a facut eforturi in dezvoltarea dialogului intre religii.

Statele Unite ale Americii au emis in 2009 o lista neagra a libertatii religioase, cuprinzand Arabia Saudita, Birmania, China, Coreea de Nord, Eritreea, Iranul, Sudanul si Uzbekistanul. Acesta trebuie sa fie revizuita, si ea, in cateva luni.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.