3 fosti ministri trimisi in judecata pentru tradare, in Afacerea Muntelui Athos

Lacasuri Ortodoxe: din Atena – Grecia
muntele athos calugari 3 fosti ministri trimisi in judecata pentru tradare, in Afacerea Muntelui Athos

Majoritatea socialista greaca a ridicat miercuri, 17 noiembrie 2010, imunitatea a 3 fosti ministri conservatori, acuzati in prezent de "tradare", intr-un scandal imobiliar care implica o manastire de pe Muntele Athos, o fortareata a Ortodoxiei aflata in nord-estul Greciei, dupa cum apreciaza France Presse.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Dupa cateva luni de ancheta parlamentara, votul deputatilor socialisti declanseaza deschiderea unei anchete de catre un consiliu de judecatori, format din cinci inalti magistrati, impotriva a 2 fosti ministri ai agriculturii, Evangelos Bassiakos si Kontos Alexander, si a fostului secretar de stat pentru finante, Petros Doukas.

Consiliul de judecata va decide in termen de 40 zile de la sesizare daca ii va trimite sau nu in fata unei instante speciale pe cei 3 fosti oficiali, toti acestia declarand ca nu au prejudiciat interesul public.

Ei sunt acuzati de facilitarea ierarhiei puternicei manastiri Vatoped de a intra in posesia unor terenuri si a unor proprietati de stat, un caz care a precipitat colapsul – din 2009 – al guvernului conservator al lui Costas Karamanlis (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Opozitia conservatoare si de dreapta a refuzat sa participe la vot. Prima a acuzat guvernul socialist ca scoate in discutie un "scandal care nu exista", iar a doua denuntand o farsa juridica.

in conformitate cu legislatia elena, numai Parlamentul poate autoriza chemarea ministrilor in fata instantei pentru delicte, in timpul exercitarii functiilor lor, o prevedere care, potrivit multor experti, asigura de facto impunitate pentru clasa politica greaca.

Parlamentul grec nu a mai autorizat asemenea procese, de la aparitia in fata instantei, in 1990, a liderului socialist Andreas Papandreou – tatal si predecesorul actualului prim-ministru George Papandreou – pentru un scandal politic si financiar.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.