publicat în: Arhivă

Reprezentantii cultelor, din Franta, se detaseaza de dezbaterea publica pe tema secularismului

dezbateri pe tema laicitatii intre liderii cultelor din FrantaLacasuri Ortodoxe: din Paris
Reprezentantii a sase religii majore din Franta, reuniti la Conferinta Responsabililor Cultelor din Franta (CRCF), s-au detasat de dezbaterile controversate pe tema secularismului, ce au loc in Franta (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), si care sunt atat de dorite la Palatul Elysee, printr-o declaratie comuna care a fost lansata astazi, miercuri, 30 martie 2011.

Articol si trad. pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


in timpul discutiei "departe de vreun spirit de polemica, sau partizan", catolicii (Arhiepiscopul Andre Vingt-Trois), protestantii (pastorul Claude Baty), ortodocsii (mitropolitul Emmanuel), musulmanii (presedintele CFCM, Mohammed Moussaoui), evreii (Rabbi Gilles Bernheim) si budistii (reverendul Oliver Wang Genh) au ajuns la a sublinia faptul ca "secularismul este unul dintre pilonii pactului republican, unul dintre sustinatorii democratiei, o piatra de temelie a vointei de a trai impreuna".

"Sa nu irosim aceasta realizare valoroasa", avertizeaza acestia, apreciind-o ca fiind "capitala, in aceasta perioada pre-electorala(…),sa o pastram bine si sa evitam riscurile stigmatizarii".

"Dezbaterea este intotdeauna un semn de sanatate si de vitalitate(…). Un partid politic, fie el si majoritar, nu poate, in ultima instanta, sa conduca singur”, au afirmat ei.