Muzeul Getty returneaza operele furate de nazisti, mostenitorilor fostilor colectionari evrei de arta (Peisaj de Pieter Molijn)

Peisaj de Pieter MolijnLacasuri Ortodoxe: din Los Angeles
Articol si traducere pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana

Muzeul Getty din Los Angeles va inapoia mostenitorilor evreului comerciant de arta Jacques Goudstikker o panza olandeza furata de catre nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a informat marti, 29 martie 2011, muzeul.

Muzeul Getty a decis sa retraga din catalogul sau un "Peisaj", al pictorului olandez Pieter Molijn (1959-1661), si sa il redea mostenitorilor lui Jacques Goudstikker, care a fugit in Tarile de Jos cu putin timp inainte de invadarea tarii de catre nazisti in 1940, lasand in urma colectia sa splendida.


Peisaj de Pieter Molijn "Getty a achizitionat pictura cu buna-credinta, intr-o licitatie din 1972, si lucrarea nu a fost niciodata expusa", a declarat muzeul intr-un comunicat.

"Lucrand in colaborare cu reprezentanti ai mostenitorilor lui Goudstikker, cercetarile Getty au aratat ca pictura facea parte din catalogul lui Jacques Goudstikker la momentul invaziei din 1940, si nu a fost restituita niciodata dupa razboi", afirma muzeul.

"Pe baza acestei descoperiri, Getty a constatat ca panza trebuie sa fie returnata mostenitorilor", adauga institutia culturala.

intr-o declaratie, citata de Los Angeles Times, fiica unui dealer de arta, Marei von Saher, a spus ca a fost "incurajator sa constate ca o institutie culturala importanta ca Muzeul Getty a luat o decizie legata de victimele Holocaustului si de mostenitorii lor".

Marei von Saher a dus o lupta de ani de zile, pana cand instantele judecatoresti au reusit sa o ajute in recuperrea colectiilor familiei, dispersate in intreaga lume.

La mijlocul lunii martie, Muzeul Getty a returnat-o Italiei pe "Venus din Morgantina," o comoara arheologica, dupa o batalie juridica de 30 de ani.

Roma sustine in continuare returnarea mai multor lucrari – inclusiv "Tanara invingatoare", o statuie nepretuita, atribuita sculptorului grec Lysippos – spunand ca au fost achizitionate ilegal de pe piata internationala.

Fondat de miliardarul din lumea petrolului, John Paul Getty, Muzeul Getty se apleaca asupra lumii artei celei mai scumpe, insumand valori de 4,5 miliarde de dolari in 2009.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.