Papa a chemat la o solutionare corecta a chestiunii Ciprului

Lacasuri Ortodoxe: din Nicosia
Papa a chemat la o “solutionare corecta” a chestiunii Ciprului

Papa Benedict al XVI-lea a chemat la o “solutionare corecta” a chestiunii Ciprului, divizat din 1974 intre Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscuta doar de Ankara), in majoritate musulmana, si Republica Cipru, in sud, predominant ortodoxa.


Papa, in timpul unei vizite de curtoazie efectuata la liderul ortodocsilor ciprioti, arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, a cerut ca "toti locuitorii Ciprului sa aiba intelepciunea si puterea de a lucra impreuna in solutionarea problemelor ramase nerezolvate, cautand pacea si reconcilierea".

O astfel de cale este, de asemenea, menita sa "construiasca, pentru generatiile viitoare, o societate caracterizata prin respect fata de toate drepturile, inclusiv drepturile inalienabile la libertatea de constiinta si cult", a adaugat el.

Negocierile privind reunificarea insulei au fost relansate in septembrie 2008, intre presedintele Ciprului, Demetris Christofias, si fostul lider al RTCN, Mehmet Ali Talat. Dar, alegerea in aprilie a lui Dervis Eroglu, conservator, la conducerea comunitatii cipriote turce, a arunca o urma de indoiala asupra succesului acestor discutii.

Chrysostomos, la primirea Papei, a retrasat istoria bisericii sale, fara a mentiona divizarea acestei insule mediteraneene. Cu ceva tim in urma, el a denuntat violent "invazia" din 1974, un atac turcesc "barbar", denuntand "martiriul mare al Bisericii Ortodoxe" si solicitand Papei o cooperare "activa".

Cei doi lideri religiosi au avut o intalnire privata si au luat masa de pranz impreuna la palat.

Vizita Papei a atras critici dure din partea unor lideri ai comunitatii ortodoxe, printre care si influentul episcop de Limassol (sud-vest), Athanasios, care au boicotat intalnirea, alaturi de alti 14 episcopi ortodocsi, in ciuda unei avertizari a lui Chrysostomos al II-lea (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.