Icoanele Maicii Domnului Izbavitoarea (Eliberatoarea) si Pururea Fecioara – 17 octombrie

O Icoana de pustnic si o Icoana de mirean calugarit

Aceste doua Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului ar fi ramas sarbatorite numai pe plan local, daca nu s-ar fi asociat data celebrarii lor – 17 octombrie – cu minunea salvarii familiei regale ruse a Alexandrovilor dintr-un tren deraiat, fapt petrecut In 17 octombrie 1888. An de an, pomenindu-se minunea aceasta In Biserica Ortodoxa Rusa, s-a dat o mai mare amploare cinstirii celor doua Icoane facatoare de minuni, cunoscute In prezent si cinstite prin copii ale lor In toata Rusia.


Prima dintre ele, „Eliberatoarea” (Izbavitoarea, „Deliverer”, „De la delivrance”, „Izbiavitielnita”), a fost o vreme Icoana de pustnic, care se daruia, Inaintea mortii, ucenicului. Astfel, se cunoaste ca pustnicul Teodul se Inchina Icoanei In sihastrie, iar dupa moarte a daruit-o schimonahului Martinian (…1884).

Acesta a venit In anul 1821 la Muntele Athos, aducand Icoana cu sine. In 1841, mai multi greci s-au rugat Inaintea Icoanei, spre a fi scapata Sparta de o invazie de lacuste. Indata niste pasari s-au coborat si au mancat lacustele. De atunci, mai multi pelerini au Inceput sa vina la Icoana „Eliberatoarea”.

Dorind sa fuga de lume, batranul Martinian a luat Icoana si s-a retras Intr-o sihastrie athonita. Acolo Maica Domnului i s-a aratat, poruncindu-i sa se Intoarca la manastire, sa nu ascunda Icoana de cei aflati in nevoi.

Intorcandu-se, multi bolnavi si demonizati au primit vindecare prin rugaciune in fata Icoanei.

Dupa moartea lui Martinian, Icoana Izbavitoarea a ramas manastirii Sfantul Pantelimon din Muntele Athos. Egumenul manastirii, Macarie, a lasat cu limba de moarte ca ea sa fie daruita manastirii Simono-Kananit din Caucaz, lucru care s-a si Intamplat In anul 1889.

Sarbatoarea Icoanei s-a stabilit pentru 17 octombrie. In ziua primei celebrari a Icoanei „Eliberatoarea”, o furtuna a adus la tarmul de langa manastirea caucaziana o cantitate mare de peste (circa o tona), fapt considerat o minune.

A doua Icoana, a Maicii „Pururea Fecioare” („Ever-Virgin”, „Avant la nativite et apres la nativite”, „Before Birth and after Birth the Virgin”), a fost adusa la manastirea moscovita Nikolaev Peskovsk de negustorul Alexei Grigorievici Mokeev, atunci cand acesta a intrat ca frate de manastire, In jurul anului 1780. De asemenea, el a donat manastirii Intreaga sa avere, dorind ca Icoana "Pururea Fecioara" sa ramana In chilia sa.

Arhimandritul manastirii, Macarie, a primit Icoana dupa moartea lui Alexei, dar considerand ca aceasta nu are o valoare prea mare, fiind pictata In ulei pe o panza prinsa de un lemn, el a instalat-o la poarta unei bisericute de langa manastire.

In anul 1827, capitanul Platon Osipovici Tavasev a descoperit faptul ca Icoana este facatoare de minuni. Mai Intai a zarit o lumina venind de la Icoana, noaptea, cand a trecut pe langa aceasta.

Altadata a visat ca va scapa de necazul sau (de problema care Il apasa) numai Inchinandu-se Inainea Icoanei „Pururea Fecioarei”. Procedand asa si rezolvandu-si problema, capitanul a relatat totul arhimandritului. Acesta a mutat Indata Icoana In interiorul manastirii, dorind chiar sa o Infrumuseteze.

Desfacand-o de pe lemnul pe care era prinsa, a observat ca pe lemn era pictata o alta Icoana a Maicii Domnului, mult mai frumoasa decat cea de pe panza de deasupra. Asadar, Icoana a ramas cea de pe lemn, prin mijlocirea Maicii Domnului avand loc vindecari In vreme de holera.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.