De la afaceri, la Ortodoxie: Wichita – Kansas

FOTO: Ellis Bayouth – detine un magazin pe West Douglas In Wichita, si este unul dintre primii negustori sirieni de aici.

Intre anii 1875 si 1925, mii de arabi au parasit Siria, pentru o noua viata In Statele Unite.


In cautarea unor oportunitati economice si a libertatii spirituale, acesti crestini arabi si-au construit case si si-au deschis afaceri In orasele mici din sanul societatii – In special In Wichita.

Pe aceasta cale avea sa ajunga si Ortodoxia in zona…

Desi relativ putine la numar, familiile libaneze s-au stabilit si ele rapid, membrii lor devenind unii dintre antreprenorii de frunte ai orasului: magazine alimentare, restaurante, vanzari auto, imobiliare, constructii, magazine de carte, cabinete medicale si de avocatura si multe altele.

De fapt, calatorind In lungul oricarei strazi importante din Wichita, este greu sa nu recunosti semnele culturii libaneze.

"La jocurile de hochei servim hummus (un fel de mancare siriana n.n.)", a declarat Jay Price, director al programului public de istorie din Wichita State University si autor al cartii recente, "Patrimoniul libanez al Wichita". "Este greu sa gasesti o firma de catering profesionista care sa nu serveasca humus. A devenit foarte… “wichitan”.”

Price a mai spus ca aceasta carte a fost un efort al echipei In care s-au mai aflat Victoria Foth Sherry, director fondator al Muzeului Heartland Orthodox din Topeka si Mattew Namee, un descendent al uneia dintre cele mai vechi familii libaneze din Wichita si student la Universitatea de Stat.

Sam Farha si fratii sai, William si Bahij, sunt sirieni care, la randul lor, au una dintre cele mai de succes afaceri de comert alimentar din Wichita. Magazinele alimentare siriene au fost organizate In mici bloculete, pe West Douglas Avenue, iar familiile au devenit mixte, ca nationalitate, si locuiesc In apartamentele situate deasupra propriilor magazine.

Conform spuselor lui Price, unul dintre lucrurile care l-au intrigat cel mai mult In cercetarea necesara realizarii cartii a fost importanta acestor familii mixte. "Nu este suficient doar sa cunoastem familiile; trebuie sa stim despre ce ramura a familiei vorbim" a mai spus Price. "De exemplu, atunci cand vorbim despre familia Jabara, trebuie sa le zicem tuturor daca se pronunta ‘Ja-bear-a’æ’, sau Ja-bar-o".

Familiile mixte au lucrat Impreuna nu numai In Wichita, ci si In sudul Kansasului sau In nordul Oklahomei, pornind astfel afaceri de succes.

In acest timp, Crestinismul Ortodox a Inceput sa devina parte din traditiile culturale ale Wichitei.

Preotii ortodocsi, dintre oamenii sositi aici, au oficiat slujbe la Inceput In case particulare, pana cand avea sa se construiasca si prima Biserica ortodoxa siriana din Wichita, cu hramul Sfantul Gheorghe, fondata In 1918.

A urmat apoi construirea Bisericii Ortodoxe Sfanta Maria, Inceputa si ea In 1932.

"Libanezii au avut un impact extraordinar asupra Wichitei – In toate, de la Infiintarea si denumirea aeroporturilor noastre, pana la bucataria noastra", Incheie Price un interviu acordat publicatiei locale "Kansas".

© Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.