Vaticanul incearca lansarea unei platforme multimedia: www.news.va

lansare site vatican 2011 news va.Vaticanul incearca lansarea unei platforme multimedia: www.news.va

Papa Benedict al XVI-lea a dat click pe noul portal web, care aduna la un loc toate stirile Vaticanulului, intr-un singur sit multimedia, conform unui anunt al oficialilor de la Vatican, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Dand click pe un ecran digital, in seara zilei de 28 iunie 2011, Papa Benedict a lansat oficial “agregator-ul” de stiri ale editiilor ziarului Vaticanului, ale radioului, televiziunii si streaming-ului on-line, au mai spus ei.


Site-ul, www.news.va, este complet functional din 29 iunie 2011, desi in varianta Beta (de proba), a declarat Arhiepiscopul Claudio Celli, care conduce Consiliul Pontifical pentru Comunicatii Sociale.

Data coincide cu sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, dar si celei de-a 60-a aniversari a hirotonirii Papei Benedict, ca preot.

Arhiepiscopul Celli explica anterior, la o conferinta de presa, in data de 27 iunie 2011, ca site-ul va simplifica informatiile din ziarul Vaticanului, L’Osservatore Romano, Radio Vatican, Postul de televiziune CTV Vatican, Serviciului de Informatii al Vaticanului (VIS), agentia de stiri misionara Fides, Biroul de presa al Vaticanului precum si din principalele site-uri web ale Vaticanului.

Acesta va oferi servicii de imprimare, video, materiale audio in limba italiana si engleza. Limbi noi vor mai fi adaugate treptat, incepand cu spaniola, urmata probabil de franceza si portugheza, a mai spus acesta.

Thaddeus Jones, un functionar al Consiliului Pontifical care a coordonat crearea portalului, a declarat ca va pune la dispozitie toate informatiile generate de surse de informare diferite, dar va pune in evidenta cele mai recente stiri si elementele cele mai importante ale zilei.

Acesta va cuprinde o lista de 10 materiale “cele mai citite” si va contine link-uri catre mai multe site-uri sau retele sociale. Utilizatorii vor putea sa distribuie continut prin intermediul Facebook, Twitter si e-mail, a mai spus Jones.

Gustavo Entrala, CEO – 101, agentia media digitala spaniola care a fost aleasa pentru dezvoltarea tehnica a noului site, a declarat ca site-ul este construit pe o platforma high-end flexibila, care va permite milioanelor de vizitatori sa-l foloseasca in acelasi timp.

Primul mare test, a declarat parintele iezuit Federico Lombardi, seful biroului de presa al Vaticanului, va avea loc in Ziua Tineretului – eveniment din Madrid 16-21 august 2011, la care va participa Papa Benedict si care va genera un trafic sporit.

Costurile dezvoltarii si intretinerii site-ului vor fi suportate exclusiv prin donatii primite din partea organizatiilor private si fundatiilor, a spus Arhiepiscopul Celli. Nu vor fi acceptate in prezent sau in viitor, rubrici de publicitate sau alte initiative comerciale, a mai garantat el.

Desi, poate ca Papa Benedict nu pare a fi un pontif mass-media-savvy, spune Arhiepiscopul Celli, “in realitate, cu acest Papa, Vaticanul telecomunicatiilor a facut progrese enorme”.

Arhiepiscopul a dat ca exemplu raspunsul Papei, atunci cand consilierii sai au propus prezenta pe YouTube. Potrivit arhiepiscopului, Papa ar fi raspuns, “Vreau sa fiu prezent acolo unde sunt oamenii”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Desi platforma multimedia, de o asemenea complexitate, lansata de Vatican in aceste zile, pare sa fie singulara in media bisericeasca, mai ales prin nivelul tehnic ridicat si prin implicatiile de ordin financiar, totusi, o platforma de aceeasi natura isi desfasoara activitatea in Biserica Ortodoxa Romana incepand din 2008, ajunsa la nivel multimedia stabil (depasind varianta Beta) inca din anul 2010. Ea se afla in administrarea totala a Asociatiei non-profit Lacasuri Ortodoxe. Brand-ul Lacasuri Ortodoxe (reprezentat atat prin Asociatia non-profit Lacasuri Ortodoxe, prin societatea cu raspundere limitata Lacasuri Ortodoxe cat si prin marca text-grafic inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci in Spatiul European din 2009 – si prin platforma multimedia oficiala a organizatiei www.lacasuriortodoxe.ro) isi continua ascensiunea, dezvoltand activitati ce tin de specificul “news” – largit si punand la dispozitia vizitatorilor sai un sir complex de servicii suplimentare – audio, video, foto-flash – si sisteme streaming de inalta performanta, unele dintre acestea ramanand inca o premiera in spatiul web (transmisiuni TV Online – FullHD) / vezi comunicatele de presa oficiale emise pana la aceasta data.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.