Astazi, se implinesc 11 ani de la trecerea la Domnul a Pr. Arhimandrit Cleopa Ilie

Astazi, 2 decembrie 2008, se implinesc 11 ani de cand cel mai cunoscut duhovnic roman a trecut la cele vesnice, informeaza cotidianul „Ziarul Lumina“, citat de Basilica.

Provenit dintr-o familie numeroasa din zona Botosanilor educata langa icoana ortodoxa si in umbra spirituala a schitului Cozancea, la varsta de 14 ani Constantin Ilie batea in poarta Schitului Sihastria. La 12 decembrie 1929, de praznicul Sf. Spiridon, marturisitorul Sf. Treimi, intra ca frate intr-o comunitate careia ii va sluji pana la trecerea la cele vesnice.


A vietuit timp de 10 ani cu ascultarea de a ingriji de oile chinoviei, pana cand inteleptul egumen Ioanichie Moroi il lasa loctiitor al schitului. in 1944, ajunge egumen al schitului, care in vremea sa va deveni manastirea cu obste numeroasa, cu refacerea intregului asezamant si pelerinaje ale credinciosilor care atrageau atentia autoritatilor comuniste nou instalate. Faima sa de mare indrumator de suflete l-a determinat pe patriarhul Justinian sa-i dea ascultarea refacerii asezamantului de la Slatina, apoi al indrumarii duhovnicesti a mai multor manastiri din nordul Moldovei. Printr-o rigoare monahala atent urmarita, Cleopa a format oameni, a refacut asezaminte monahale, a dat o revigorare monahismului romanesc intr-o perioada in care puterea politica nu accepta credinta in Dumnezeu.

Fiind cautat tot mai mult de credinciosi si pentru ravna sa de monah indrumator, autoritatile comuniste au incercat sa-l aresteze, sa-l ancheteze si sa-l determine sa abdice de la datoria sa de rugator al lui Hristos. A trebuit sa fuga in munti, traind ca un schimnic. ?i nu o data, ci de trei ori, iar de fiecare data a fost salvat de patriarhul Justinian. A fost in Muntele Athos, unde numele lui impunea respect in fata grecilor mereu suspiciosi la adresa strainilor, a inchegat comunitatea de la Prodromul, i-a incurajat sufleteste pe traitorii romani care se rugau in gradina Maicii Domnului a Ortodoxiei. La 2 decembrie 1998, dupa o viata pamanteasca care a reprezentat pilda monahului rugator si cu ascultare de duhovnic, Domnul l-a chemat in lumea dreptilor.

Parintele Cleopa a fost nasul de calugarie al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in ziua de 5 august 1987, si duhovnic al Preafericirii Sale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.