Preocupările din această perioadă întunecă grija și scopul esențial al vieții noastre

Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru. Căci precum în zilele acelea dinainte de potop, oamenii mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie, și n-au ştiut până ce a venit potopul şi i-a luat pe toţi, la fel va fi şi venirea Fiului Omului (Sfânta Evanghelie după Matei 25).
Drept aceea, privegheaţi…
Tot aşa precum a fost în zilele lui Lot: mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, şi zideau, iar în ziua în care a ieşit Lot din Sodoma a plouat din cer foc şi pucioasă şi i-a nimicit pe toţi, la fel va fi în ziua în care se va arăta Fiul Omului (Sfânta Evanghelie după Luca, 17).
În timpul nostru, mai mult decât oricând, trebuie să ne amintim acest avertisment, căci astăzi există în mod special mulți aflați în stare de somnolență, sau care dorm. Somnul duhovnicesc nu este ca somnul fizic, care întărește organismul; dimpotrivă, acesta este un somn nesănătos, o letargie bolnăvicioasă, în care oamenii urmăresc vanitatea crezând că trăiesc o viață reală, uitând de suflet, de Dumnezeu, de viața veșnică viitoare.
Iar la miezul nopţii s-a făcut strigare: Iată, mirele vine! Ieşiţi întru întâmpinarea lui! Atunci s-au deşteptat toate acele fecioare şi au împodobit candelele lor. … Iar mai pe urmă, au sosit şi celelalte fecioare, zicând: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă. Iar el, răspunzând, a zis: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi.
Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului. (Sfânta Evanghelie după Matei, 25)
Viața noastră trebuie să fie o pregătire pentru întâlnirea cu Domnul, iar pentru restul vieții noastre trebuie să avem și mai mare grijă să lucrăm în mod constant la dobândirea și păstrarea credinței vii și a iubirii arzătoare de Dumnezeu – Sursa Vieții și a Iubirii aproapelui.
Preocupările din această perioadă întunecă grija și scopul esențial al vieții noastre: iluminarea sufletului cu lumina lui Hristos, mântuirea și pregătirea lui pentru Împărăția veșnică. Noi să fim trezi și cumpătați, astfel încât să intrăm în Cămara cerească de nuntă, cu fecioarele înțelepte și să fim găsiți vrednici de Domnul lucrurilor bune și veșnice.
Căci cele fără minte, luând candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele înţelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor….

Și, a venit mirele şi cele ce erau gata au intrat cu el la nuntă şi uşa s-a închis. Amin! (Sfânta Evanghelie după Matei 25, 10)
*Un articol Lăcașuri Ortodoxe, pornind de la un cuvânt al Arhimandritului Chiril (Pavlov)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.