Loznica, 2020: Nu vom renunța la Altarele noastre!

Parohia Bisericii Vechi Loznica s-a adunat la Biserica Acoperâmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (Theotokos) din Loznica (Macva, vestul Serbiei), pe 27 februarie 2020, exprimându-și astfel protestul pentru adoptarea Legii privind Libertatea Religiei în Muntenegru.
La început s-a oficiat o rugăciune către Dumnezeu pentru protejarea poporului sârb și a Altarelor sale din Muntenegru, de către Preasfințitul Părinte Lavrentie, Episcop de Sabac, alaturi de clerici din Eparhie. A urmat o procesiune magnifică a credincioșilor conduși de Episcopul Lavrentie, pe străzile din Loznica, șirul nesfârsit de credincioși scandând tropare și rugăciuni și strigând: „Nu vom renunța la Altarele noastre!”.
Au fost mulți copii cu părinții, la procesiune. Mesajul transmis a fost acela că Loznica își va aminti întotdeauna de Altarele nu doar din Muntenegru, ci și din toate ținuturile sârbești.
Preasfințitul Lavrentije s-a adresat parohiei, spunând:
„Când auzim oameni care strigă într-un glas ‘Nu vom renunța la Altarele noastre!’, asta ne conferă bucurie, speranță și stare de bine în inimi. Este o mare bucurie când oamenii sârbi au grijă de Altarele lor și vor să le salveze așa cum au făcut strămoșii noștri, lăsându-ne o moștenire.

Este o mare încurajare pentru toți acești oameni care vor binele poporului lor, care se roagă urmând exemplele strămoșilor lor pornind de la Sfântul Sava Sârbul, de-a lungul întregii istorii sârbe.

Am venit aici pentru a aminti că un sârb nu are doar trup, ci și suflet asupra căruia poate acorda mult mai multă atenție de când trupului trecător, sufletul fiind veșnic”.
Părintele Milos Petrovic, preotul paroh al Bisericii Acoperâmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (Theotokos) din Loznica, a declarat:
„Când spunem că ne apărăm Altarele, nu apărăm doar piatra, ci altarul din noi. Același din inimile strămoșilor noștri care ne-au construit toate lăcașurile. Apărând acest Altar din tine, vei salva Serbiandomul și credința noastră.

Îi rog pe copiii noștri să prețuiască focul aprins în ei și să știe că acest foc al lor, pe care îl au în această seară la Loznica, este același foc din pieptul Prințului Lazăr, Karageorge și Milos. Să fie transmis mesajul nostru din Loznica: ‘Nu vom renunța la Altarele noastre’ din Ostrog, Podgorica, Skopje, Pristina, Prizren, Knin, Vukovar…”
Biserica Veche Loznica a oficiat rugăciuni de cereri pentru poporul sârb din Kosovo și Metohija, pe perioada unui an întreg, iar în ultimele două luni a oficiat rugăciuni pentru sârbii din Muntenegru, după cum se arată într-un raport semnat de Părintele Milos Petrovic, direct dn Loznica.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.