La Amman, in această săptămână, are loc întâlnirea Primaților ortodocși ai Bisericilor locale

O întâlnire a liderilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe locale este programată să aibă loc la Amman, în această săptămână, la inițiativa Patriarhului Teofil al Ierusalimului.
Într-un interviu exclusiv acordat RIA Novosti, citat de Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele acestui departament, a explicat cine va participa la întâlnire, ce subiecte vor fi discutate și cu ce obiective vor fi delegați reprezentanții Bisericii Ortodoxe Rusești, de sub conducerea Patriarhului Chiril al Moscovei.

– Înaltpreasfinția Voastră, când va avea loc exact conferința pan-ortodoxă din Amman și cum ar trebui să o numim?
– Conform scrisorii Patriarhului Teofil al Ierusalimului, principala întrunire va avea loc pe 26 februarie. Delegațiile vor ajunge pe 25 februarie, vor pleca pe 27. În loc de o conferință pan-ortodoxă, este mai indicat să vorbim despre o întâlnire frățească a Primaților și a reprezentanților Bisericilor locale.

– Care este scopul acestei întâlniri, cu ce obiective și cu ce speranțe va participa Patriarhul Chiril?
– Scopul acestei întâlniri, potrivit Patriarhului Teofil, este de a discuta despre păstrarea unității ortodoxe. Din păcate, astăzi este o realitate că există diviziuni și divergențe serioase între Bisericile locale. Există, de asemenea, riscul unei schisme profunde în Biserica Ortodoxă. Doar un dialog sincer și frățesc, cu eforturile comune ale tuturor Bisericilor autocefale recunoscute, vor face posibilă depășirea acestor diviziuni. Sperăm că următoarea întâlnire va fi un pas important în această direcție.

– Ce Biserici au fost de acord să participe la întâlnire, care au răspuns cu un refuz și de ce?
– Întrucât Biserica Rusă nu a fost nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestui eveniment, nu deținem informații exacte despre numărul participanților săi și nici despre componența delegațiilor. În măsura în care se poate judeca după informațiile publicate, mai multe Biserici autocefale au decis să participe. Pe de altă parte, pe lângă Patriarhul Bartolomeu, Primații Bisericilor din Grecia, Cipru și Albania și-au anunțat public refuzul de a lua parte la eveniment, fiind de părere că numai Patriarhul Constantinopolului poate convoca acest tip de întâlnire.

– Va merge Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, primat al Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainene?
– Componența delegației noastre va fi anunțată ulterior.

– Ce știți despre amestecul anumitor politicieni, care au descurajat Primații să participe la conferință? Care este rolul Statelor Unite în această poveste?
– Interferența politică în procesul de întemeiere a așa-numitei „Biserici Ortodoxe din Ucraina” a fost evidentă de la început. Suntem pe deplin conștienți de faptul că recunoașterea ulterioară a schismaticilor de către Bisericile din Grecia și Alexandria nu a avut loc fără intervenție externă. Știm că s-au exercitat presiuni și asupra întâlnirii de la Amman. În orice caz, este dificil de interpretat altfel refuzul de a participa la acest eveniment, pe care Arhiepiscopul Atenei l-a anunțat jurnaliștilor imediat după întâlnirea cu Ambasadorul american. V-aș reaminti că a anunțat că a recunoscut „Biserica Ortodoxă din Ucraina” după numeroase discuții cu același diplomat.

– Sunt prevăzute slujiri liturgice comune, întâlniri cu autoritățile civile în Amman?
– Din scrisorile de invitație ale Preafericitului Părinte Teofil, Patriarh al Ierusalimului, nu apare nicio slujire liturgică comună în Amman. Se presupune că participanții îl vor întâlni pe Regele Iordaniei, Abdallah ibn-Hussein.

– Sunt posibile alte întâlniri de acest tip, cât de des și unde?
– Sperăm că întâlnirea de la Amman va fi începutul unei serii de întâlniri de care familia noastră ortodoxă are atât de mare nevoie astăzi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.