Să încetăm să ne mai căutăm mângâierea în istorie!

147 de ani de nemurire. Sofia l-a cinstit pe Ierodiaconul Ignatie – Vasil Levski
“O zi ca celelalte, dar nu chiar. Bulgaria plânge după tine, Diacone!”

Clerul, diplomații, oamenii de stat, oficialii administrației locale și mulți cetățeni s-au adunat în urmă cu o seară la Catedrala Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu, cu capul plecat și lumânări aprinse, pentru a se ruga împreună pentru pacea unuia dintre cei mai iubiți fii ai Bulgariei – Ierodiaconul Ignatie (Vasil Levski).

Pe 19 februarie, anul acesta, s-au împlinesc 147 de ani de la mutarea în veșnicie a celui mai iubit erou național. Slujba de cinstire a fost oficiată sub conducerea Episcopului Policarp de Belogradchik, Vicar al Mitropoliei de Sofia.

La Slujba de Pomenire au luat parte Patriarhul Neofit al Bulgariei și Eparhul Gherasim de Melnik, secretar general al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

În centrul sfântului lăcaș, alături de portretul Ierodiaconului Ignatie, a fost așezată o relicvă păstrată în această biserică, o legătură din părul Ierodiaconului – probabil parte din aceea pe care o încredințase mamei sale pentru a o proteja. Cei prezenți și-au plecat capul înaintea patriotului, revoluționarului, clericului ortodox, care a îndeplinit poruncile lui Hristos și și-a dat viața pentru semenii săi.

După Slujba de Pomenire, clericii și cetățenii au mers la monumentul lui Vasil Levski, în procesiune, alaturându-se lor și Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, Vicepreședintele Iliana Yotova, miniștri, ambasadori, funcționari publici. Au fost rostite cuvinte de către Președinte și de Primarul Municipiului Sofia, Yordanka Fandakova, cât și de scriitorul Zdravka Evtimova.

Președintele Radev a cerut să se înceteze a se mai căuta mângâierea în istorie:
„Este timpul să învățăm ce înseamnă demnitatea, din sacrificiul personajelor noastre. Este prea convenabil să te mândrești cu lucrarea altora. Libertatea și demnitatea nu sunt moștenite și nici împrumutate. Fiecare generație luptă pentru ele. Bătălia noastră pentru idealul Apostolului are loc acum… De aceea, să ne plecăm capul azi. Să nu uităm că totul depinde de eforturile noastre unite. Timpul acesta nu se maiîntoarce, iar noi îl amprentăm. Bulgaria are nevoie de curajul și eforturile fiecăruia dintre noi. Misiunea noastră nu este să ne plângem personajele, ci să le împlinim visele!”.
Deosebit de impresionant și emoționant a fost discursul scriitoarei Zdravka Evtimova:

“Ce este libertatea astăzi?” Mă gândesc la cei corupți, la cei care smulg carne din carnea Bulgariei, care fură de la nou-născuți, care fură de la oamenii bolnavi, pentru a fuma trabucuri care costă 2.000 de euro, la cei care au case de lux, dar în mijlocul acelor case stau banii furați ai copiilor bolnavi care așteaptă foarte des în zadar.
Nu, Bulgaria nu este mai puțin trădată. Dar, Bulgaria trăiește și astăzi. Onestitatea și demnitatea sunt încă vii”, a amintit Zdravka Evtimova.

„Iar în această seară, nu suntem aici pentru a sărbători 147 de ani de la moartea Apostolului. Ne-am adunat, astăzi, pentru a comemora nemurirea Bulgariei. O vedem în zâmbetele copiilor noștri. Mulțumesc, Apostole!”.

Copleșit de flori și coroane, monumentul Apostolului care și-a dat viața pentru semenii săi a arătat într-un mod clar că poporul bulgar își venerează eroii și are nevoie de liderii lor patrioți.


Mai multe fotografi8i puteți vedea accesând adresa: https://flic.kr/s/aHsmLv1fbx

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.