PROTEST al Episcopului Teodosie, împotriva emiterii unei interdicții de ședere pe teritoriul Kosovo (VIDEO)

Arnaud Gouillon, președintele asociației umanitare „Solidaritate Kosovo“ care ajută populația sârbă ortodoxă a acestei regiuni, a oferit următoarele detalii cu privire la arestarea sa:

„Luni dimineața [10 septembrie], când m-am deplasat în Kosovo ca parte a unei acțiuni umanitare, Poliția Albaneză m-a arestat la un punct de control. M-a împiedicat să-mi continui călătoria. La trei ore după ce m-au reținut în incinta care le aparține, serviciile albaneze mi-au comunicat că am fost supus interdicției de ședere pe teritoriul Kosovo. Nu mi-au fost comunicate informații privind temeiul juridic, criteriile selectate și procesul care a condus la această decizie.

În lipsa clarificării, această măsură mi se pare a fi total abuzivă, arbitrară și nejustificată”.

Ca urmare a acestui fapt, Serviciul de presă al Eparhiei ortodoxe de Ras-Prizren a emis următoarea declarație:

„Episcopul Teodosie de Ras-Prizren condamnă cu fermitate acțiunile inumane ale organelor de securitate din Kosovo, care l-au împiedicat pe prietenul nostru Arnaud Gouillon, lucrător umanitar și binefăcător, să intre în Kosovo și Metohija pentru a participa la deschiderea planificată a unei ferme de păsări pentru bucătăriile populare din Eparhia de Ras-Prizren.

Arestarea lui Arnaud de către Poliția din Kosovo, interogarea, urmate de amenințările pe care le-a primit de la un membru al serviciilor secrete din Kosovo, sunt un exemplu de atitudine grosolană față de un un om care, prin umanitatea, jertfa și solidaritatea sa, a ajutat personal întregul popor sârb în acest domeniu, de ani de zile.

Tocmai pentru acest sacrificiu și această solidaritate cu poporul nostru suferă Arnaud, el însuși trezindu-se în postura de țintă a celor pentru care prietenii sârbilor sunt considerați ipso facto dușmani ai Kosovo, a declarat Episcopul Teodosie.

Cu binecuvântarea Episcopului, biroul eparhial i-a contactat pe reprezentanții internaționali, cerându-le să ia măsurile corespunzătoare asupra instituțiilor kosovare, pentru a putea fi continuate activitățile umanitare ale acestui francez care nu face obiectul niciunei urmăriri penale și căruia nimeni nu are dreptul de a-i limita libertatea de mișcare. Arnaud Gouillon este, mai mult decât atât, cetățean francez și european, având în același timp cetățenia sârbă, și nu există niciun motiv legal pentru a-i împiedica intrarea liberă în Kosovo și Metohija și a-și continua liber activitatea umanitară.

Arnaud și prietenii săi din Franța, în mod activ ajută poporul nostru din Kosovo și Metohija, începând din 2004, și lucrează în mod activ cu Eparhia de Ras-Prizren. În semn de recunoștință, la cererea Episcopului Teodosie, acestuia i-a fost acordat Ordinul Sfântul Sava, ca expresie a recunoștinței Bisericii noastre pentru lucrarea sa umanitară și dragostea acestuia pentru Biserica noastră și credincioșii săi”.

Un material video, cu un interviu pe această temă, acordat chiar de către tânărul francez, poate fi vizionat la adresa indicată în pagina web Lăcasuri Ortodoxe destinate articolului de față.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

Sursă text și foto: Eparhia de Raz-Prizren

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.