Fostul Episcop al Argeșului, Dionisie Erhan, comemorat la 75 de ani de la trecerea sa la Domnul, în Republica Moldova

Luni, 17 septembrie 2018, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Suruceni, raionul Ialoveni, Republica Moldova, a fost comemorat, la 75 de ani de la trecerea sa la Domnul, Episcopul Dionisie Erhan – considerat părinte duhovnicesc al acestui sfânt lăcaș – cleric ortodox român fost Episcop al Argeșului între anii 1940-1941, după ce fusese Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului între 1918 și 1932 – hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Iași, ales pe 22 iulie – și mai apoi Episcop al Cetății Albe și Ismailului între anii 1932-1940.

Evenimentul organizat în aceste zile a fost anunțat de Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, de sub Patriarhia Rusă, care reaminteste cu această ocazie faptul că, “anul acesta, ca urmare a lucrărilor de consolidare a cavoului aflat sub Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, a fost descoperit trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie, pe a cărui piatră funerară” atestează următoarea inscripție:

„Episcopul Dionisie Erhan (n. 1868 — d. 1943), Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (1918-1932), Episcop al Ismailului (1932-1940), Episcop al Argeșului (1940-1941), Răzăș din Bardarul Lăpușnei, Luminatu-s-a singur prin învățătura cărții și fost-a cuvios călugăr din pruncie. Staret aici (Mănăstirea Suruceni) îndelungă vreme (1908-1934), Viteaz în Legea creștină Strămoșească, Neșovăielnic în dragostea de Neam. Cald sprijinitor al tinerilor spre lumina cărții. Pilda de păstor duhovnicesc – cu grai frumos, cu râvnă sfântă… până la moarte. Dormi în pace iubite părinte, frate și unchi”.

Conform comunicatului Mitropoliei amintite mai sus, chiar ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie, în noua biserică a Mănăstirii, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, împreună cu PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și alti preoți si diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de corul de maici al Mănăstirii Suruceni, în fruntea cărora se află Egumena Epistemia.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitor condus de ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat un Parastas şi s-a rugat pentru odihna veşnică a sufletului Episcopului Dionisie, cel care a rămas în istoria Basarabiei un vrednic păstor de suflete.

În raportul emis în urma acestui eveniment de Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media al Mitropoliei, se mai aminteste participarea, la această comemorare, a fiilor duhovnicești și ctitorilor vetrei monahale Suruceni, “care au adus un pios omagiu marelui ierarh comemorat la 75 de ani de la trecerea în veşnicie, în semn de recunoştinţă faţă de toate realizările sale pastorale, culturale, ctitoriceşti şi duhovniceşti”.

Tot despre viaţa deosebită a Episcopului Dionisie au vorbit, de asemenea, ÎPS Vladimir – amintind cei 25 de ani pe care Episcopul Dionisie Erhan i-a dedicat slujirii arhiereşti – și Egumena Epistemia – evidențiind „jertfelnica păstorire a Episcopului Dionisie, lumina pe care a răspândit-o în timpul vieții sale pământești și iubirea de Dumnezeu mereu completată prin iubirea de oameni”.

Stareță mânăstirii a mai menționat:

“Vlădica Dionisie Erhan este una dintre cele mai importante personalități basarabene, care a marcat epoca sa prin lucrarea misionară și prin slujirea lui Dumnezeu în prima jumătate a secolului trecut. Liturghia și slujba de pomenire de astăzi, nefiind decât o manifestare de recunoştinţă, de dragoste către Episcopul Dionisie, ierarh înţelept, drept, bun, iubitor până la ultima epuizare a ideii de bunătate.

Contemporanii săi l-au descris ca pe un bun organizator și predicator, un înflăcărat apărător al valorilor ortodoxe și un model de urmat pentru clericii de azi, un om cu o viață de pateric, a cărui lucrare poate fi văzută și astăzi, la 75 de ani de la trecerea la cele veșnice”.

Legat de acest raport, tot în ultimele ore, Mânăstirea ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul din localitatea Sireţi, raionul Străşeni, din Republica Moldova, a amintit:

“Personalitatea Episcopului Dionisie Erhan a rămas înscrisă în Istoria Bisericii, atât pentru activitatea pastoral-misionară, dar mai ales pentru viața sa virtuoasă.

Contemporanii i-au zugravit icoana smeritului său chip cu următoarele cuvinte: ‘Viteaz în Legea creștină Strămoșească, neșovăielnic în dragostea de Neam. Cald sprijinitor al tinerilor spre lumina cărții. Pildă de păstor duhovnicesc – cu grai frumos, cu râvnă sfântă… până la moarte’.”

Legat de locul înmormântării sale și de momentul descoperirii trupului său neputrezit – acest ultim eveniment fiind anunțat, la acea dată, de Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe – aceeași publicație a Mânăstirii din Sireți precizează, alături de o serie de fotografii suprinse la așezarea sa în raclă:

“Considerat părintele spiritual al Mănăstirii Suruceni, loc de care a fost foarte legat, în data de 17 septembrie 1943, cuviosul vlădică Dionisie Erhan se mută la cele veșnice fiind înmormantat într-o criptă lângă biserica mănăstirii.

Cu prilejul consolidării și refacerii Bisericii cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ zidită în anul 1794, prin pronia lui Dumnezeu la data de 10 iulie 2018 s-a aflat trupul neputrezit al Episcopului Dionisie Erhan [revezi pagina dedicata acestui eveniment, la acea dată, a Agentiei de știri Lăcasuri Ortodoxe: https://lacasuriortodoxe.ro/d/lonews/2xjr/minunat-trupul-unui-fost-episcop-al-argesului-descoperit-neputrezit-episcopul-dionisie-erhan-vrednicul-de-pomenire/ ].

Din nefericire, mormintele pe care le conține această criptă au fost profanate în perioada comunistă, când mănăstirea a fost transformată în spital de boli venerice pentru femei. De aceea, a fost necesară o examinare antropologică a rămășițelor pământești găsite din cele două morminte care erau adăpostite lângă biserică; în urma examinării, s-a stabilit că trupul care a apaținut Episcopului Dionisie are o foarte bună stare de conservare dar și faptul că acesta a fost supus incendierii în momentul cand a fost profanat mormântul.

În seara zilei de 15 septembrie 2018, cu multă evlavie, moaștele cuviosului ierarh au fost înveșmântate după rânduială într-un frumos veșmânt arhieresc și așezate într-o raclă de lemn în biserica cea nouă a Mănăstirii Suruceni, așteptând momentul când va fi recunoscut în mod oficial ca sfânt al Bisericii lui Hristos”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.