MOZAICUL PASĂRE: despre noua descoperire de la Poarta Damascului, similară celei de pe Muntele Măslinilor

Așa cum se întâmplă în mod regulat în Țara Sfântă, lucrările de construcție ajută la descoperirea de antichități.

Când în 1894 începea construirea unei case lângă Poarta Damascului, chiar în afara Orașului Vechi, a fost descoperită o podea mare de mozaic, la aproximativ 1 metru sub pământ – ne amintesc în aceste zile reprezentanții Patriarhiei Armene a Ierusalimului. Descoperirea a fost descrisă în Declarația trimestrială a Fondului de Explorare din Palestina, prin cuvintele: “Descoperirea unui pavaj din mozaic frumos cu o inscripție armeană”.

De atunci, dr. Bliss, din cadrul Fondului de Explorare din Palestina a identificat mai multe asemănări ale acestui mozaic, cu mozaicurile armene de pe Muntele Măslinilor – care încă mai pot fi văzute în cadrul Mănăstirii ortodoxe rusești “Înălțarea Domnului”, ale căror rămășițe făceau parte din Biserica armenescă “Sfântul Ioan Botezătorul”.

Podeaua din mozaic care se află lângă Poarta Damascului, în cartierul Musrara, a fost numită “Mozaicul Pasăre”. Imediat după descoperire, a fost construită o încăpere deasupra acestuia, pentru a conserva mozaicul. Parcela respectivă este proprietatea Patriarhiei Armene a Ierusalimului.

Există mai multe scrieri, încă din secolul al VI-lea, care mărturisesc existența multor biserici și mănăstiri armene în Țara Sfântă, dintre care unele au fost descoperite în ultimii ani.

Mozaicul Pasăre de lângă Poarta Damascului este unul dintre cele mai frumoase mozaicuri din Țara Sfântă, mărturie a unei comunități armene înfloritoare în țară încă din mijlocul secolului al II-lea.

Mozaicul Pasăre datează din secolul al VI-lea – o afirmație care se bazează pe stilul și reprezentarea acestuia. Dimensiunea podelei este de aproximativ 4/6 metri, fiind înconjurată de plăci decorative. Desenul reprezintă o amforă, din care vițele se revarsă în medalioane. Mozaicul include frunze de viță de vie, cârcei de viță-de-vie și boabe albe și negre de struguri.

În fiecare medalion este descrisă o pasăre; majoritatea păsărilor se îndreaptă spre mijloc, pe partea stângă și pe cea dreapta fiind opt ​​rânduri duble. Desenul atrage atenția asupra rândului din mijloc, care este puțin diferit. Deasupra bordurii mozaicului se află o inscripție în limba armeană: “Pentru memoria și răscumpărarea tuturor armenilor ale căror nume le cunoaște Dumnezeu”. În partea superioară a inscripției se mai află o altă amforă, încadrată de două păsări mici.

Reprezentările din mozaic ar putea simboliza viața de după moarte, însă trebuie făcute mai multe cercetări în acest sens – după cum mai precizează reprezentanții Patriarhiei Armene a Ierusalimului, care au pus la dispozitie mai multe fotografii, realizate de Dr. Claudia Venhorst.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.