STUPOARE: În loc să deschidă Seminarul ortodox din Halki, Turcia planifică înființarea unui Centru Mondial de Studii Islamice chiar în fața lui

Guvernul turc a făcut un anunț pe 2 august 2018, care ar putea spori tensiunile dintre stat și creștinii ortodocși.

În timp ce Seminarul Patriarhiei Ecumenice de pe insula Halki a rămas închis încă din anul 1971, Turcia a anunțat intenția sa de a deschide un centru de studii islamice pe aceeași insulă. Mai mult, planurile de construcție a Centrului Global pentru Studii Islamice îl situează chiar în fața clădirii Seminarului Ortodox, conform unui raport al publicației Sedmitza.

Potrivit experților, deschiderea centrului de studii islamice ar exclude complet posibilitatea redeschiderii Seminarului pentru care Patriarhia Ecumenică s-a muncit ani de zile, până în prezent fără succes (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro).

Conform unui raport al Orthodox Christianity, Școala Teologică Ortodoxă din Halki a fost înființată în 1844 cu permisiunea sultanului Abdulmejid I și a funcționat până în 1971, când autoritățile turcești au decis să o închidă. Zvonurile privind redeschiderea Seminarului au început să circule din anul 2010. Clădirea a fost recent renovată, iar Președintele turc Erdogan i-a promis Patriarhului Bartolomeu că Seminarul va fi redeschis, poate chiar în această toamnă (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro), deși analiștii sunt sceptici, mai informează aceeași sursă.

Erdogan se oferise, anterior, să redeschidă Seminarul, în schimbul construirii unei moschei în Salonic (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro).

Potrivit lui Fuat Bekiroglu, șeful Departamentului pentru Afaceri Religioase din Halki, primul pas al Turciei ar trebui să fie transferarea pădurilor de pin, către Departament. Terenurile acoperite cu pădure au aparținut anterior Mănăstirii Sfântul Gheorghe a Patriarhiei Ierusalimului și Schitului Schimbării la Față al Patriarhiei Ecumenice, până când au fost confiscate de guvernul lui Ataturk, în 1920.

Între timp, rezidenții Halki nu sunt nici ei mulțumiți de planuri. Insula a devenit deja aglomerată în timpul sezonului turistic, așa încât aceștia menționează că nu așteaptă cu prea mare nerăbdare un mare aflux de studenți musulmani.

Foto: Seminarul din Halki / Wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.