7 august a fost Ziua Martirilor Asirieni, comemorată la nivel mondial. Cu această ocazie, Agenția Internaționala Asiriană de Știri (AINA) a readus in atenția publicului cazul celor 3.000 de oameni uciși de armata irakiană, în Irak in perioada 7-11 noiembrie 1933, in orasul Simmele, Irakul de Nord si imprejurimile sale. Acțiunea a fost efectuată de armata irakiană, condusă de generalul Bakir Sidqi, de kurzi și arabi.
Pe 7 august, asirienii au comemorat Ziua Martirilor Asirieni la nivel mondial, însă situația exodului acestora din Orientul Mijlociu “este sumbră”, fiind de neoprit.
O coaliție de patru organizații asiriene din Statele Unite, Canada și Europa a trimis deja o scrisoare Guvernului Irakian, prin care cerea recunoașterea oficială a masacrării asirienilor de către armata irakiană în august 1933 – Masacrul Simmele.
AINA readuce, cu aceeași ocazie, în atenția publicului:
– Genocidul turcesc împotriva asirienilor, în care, între anii 1915 și 1918, 750.000 de asirieni (75%), 500.000 de greci și 1.5 milioane de armeni au fost uciși de otomanii turci și kurzi, într-un genocid care a vizat și aproape a reușit să distrugă comunitățile creștine din Imperiul Otoman.
– Genocidul ISIS, în care Statul islamic din Irak și Siria (ISIS) a capturat orașul Mosul, Irak, pe 10 iunie. Aproape imediat după aceea, a început să-i scoată pe asirieni din Mosul și să distrugă instituțiile creștine și non-sunnite. 200.000 au fugit din Baghdede (Qaraqosh), Bartella, Karamles și din zeci de sate și orașe asiriene din Câmpia Ninive, la nord de Mosul, cei mai mulți neîntorcându-se vreodată.
În Siria, ISIS a atacat satele asiriene, a răpit și a ucis asirienii, a distrus biserici și sit-uri arheologice asiriene (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro).