Fiti linistiti! Marele Sinod Pan-Ortodox nu va aduce nicio inovatie!

Pe 14 octombrie, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, care participă la cea de-a cincea Conferinta Pre-Sinodala Pan-Ortodoxă [pentru pregatirea Marelui Sinod Pan-Ortodox, la care sa participe toate Bisericile Crestin-Ortodoxe ale lumii], a oficiat Sfanta Liturghie în Biserica Înălțării Sfintei Cruci din Geneva – Catedrala Episcopiei Europei Occidentale a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor Tarii. La slujba au mai slujit, de asemenea, Arhiepiscopul Mark de Berlin, Germania și Marea Britanie, Arhiepiscopul Mihail de Geneva și Europa de Vest, Arhiepiscopul Gheorghe de Michalovce Kosice (Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei), Episcopul Gheorghe de Siemiatycze (Biserica Ortodoxă Poloneză). Au mai slujit clerici membri ai diferitelor delegații prezente la Conferința Pre-Sinodala.

In timpul ecteniilor, s-au facut rugaciuni pentru pace in Ucraina. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Ilarion s-a adresat Arhiepiscopului Mihail și, cu aceeasi ocazie, s-a adresat enoriasilor:

“Am venit în acest oraș, pentru a participa la pregătirea Marelui Sinod Pan-Ortodox. În cercurile ortodoxe, credincioșii au multe întrebări legate de acest lucru: Ce va insemna acest Sinod? Ce va decide el? Se va schimba calendarul? Ni se vor intruduce inovatii?

Vreau să declar in fata tuturor, ca nu va exista nicio inovatie! Nu vom introduce alt calendar, doctrina Bisericii Ortodoxe privind postul va fi pastrată. Iar acest Sinod va fi organizat în așa fel, încât nicio decizie sa nu fie luata cumva în detrimentul vreunei Biserici.

În cazul în care o Biserica Ortodoxă locală nu este de acord cu o decizie propusa, propunerea nu va fi adoptata. Deciziile Sinodului vor fi luate în unanimitate, după metoda consensului.

Și, nici nu va exista un al 8-lea Sinod Ecumenic, cum cred unii, ci un Sinod Pan-Ortodox. Noi sperăm că se va desfasura în pace, armonie, iubire și unanimitate.

Lucrările pregătitoare pe care le intreprindem in acest moment, urmăresc doar sa asigure pacea și armonia între Biserici, astfel incat sa nu existe nicio contradicție și niciun conflict”.

În răspunsul său, Arhiepiscopul Mihail de Geneva și Europa de Vest (Biserica Rusa din Afara Granitelor) a subliniat importanța Conferinței Pre-Sinodale, care are loc în prezent în Chambésy (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.