Crestinii executati de islamisti au avut curaj. Calaii lor, insa, au tremurat de frica mortii: de ce, altfel, si-ar fi ascuns fetele?

Biserica Ortodoxa Coptă Egipteana construieste o biserică dedicată creștinilor ucisi de ISIS.

Imaginile macabre ale celor 21 de creștini, care au fost decapitati în luna februarie de către teroriștii Statului Islamic, au lăsat o amprentă profundă asupra memoriei creștinilor egipteni.

Acum, o nouă biserică dedicată acestor noi martiri – care sunt deja recunoscuti oficial drept sfinti, de catre Biserica Ortodoxă Coptă a Egiptului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) – le va aduce cinstire.

In acest week-end, după o lungă întârziere, încep lucrările la fundatia noii biserici, in Eparhia copta ortodoxa din Samalout, de unde proveneau cei mai multi dintre martiri. Proiectul a fost autorizat direct de catre Președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, la scurt timp după tragedie, dar rezistența din partea autorităților musulmane locale a întârziat începerea construcției.

Episcopul Pafnutie de Samalout (foto) a declarat: “Suntem extrem de mandri de martirii nostri. Deși au fost forțați să stea in genunchi în fața călăilor lor, ei au fost mai puternici. Criminali lor au fost mai slabi, in ciuda armelor. De ce, altfel, si-ar fi ascuns fețele? Doar fiindca ei se temeau de moarte”, a insistat el.

“Fiii noștri, spre deosebire de ei, au fost foarte puternici și L-au chemat pe Domnul nostru până la ultima respirație”.

Episcopul Pafnutie a reinterpretat martiriul lor, spiritual: “Biserica a știut dintotdeauna că sângele martirilor reprezinta sămânța credinței. Asta va rămâne la fel, până la sfârșitul timpului”, a spus el.

“Din Alexandria la Aswan, de-a lungul Egiptului, creștinii au fost intariti în credința lor. Musulmanii din toată lumea ne-au spus, de asemenea, că sunt mândri; au spus că martirii nostri au demonstrat că noi, egiptenii, suntem foarte puternici. Moartea lor ne umple pe noi toți, creștini și musulmani deopotrivă, de mândrie”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.