Ierusalim: violentele escaladeaza in Orientul Mijlociu. Patriarhia latina face apel la curaj

Patriarhia latina face apel la israelieni si palestinieni, sa dea dovada de curaj!

Numărul crimelor și împușcăturilor în Israel a crescut dramatic în ultimele săptămâni. Vineri, săptămâna trecută, Papa Francisc a deschis ședința Sinodului Episcopilor, cu un apel pentru pace în Orientul Mijlociu.

“Suntem, cu durere, afectati și urmarim cu îngrijorare profundă ceea ce se întâmplă în Siria, în Irak, în Ierusalim și în Cisiordania, unde asistăm la o escaladare a violențelor, care implică civili nevinovați și continuă să alimenteze o criză umanitară de proporții enorme”, a spus acesta.

Patriarhia latina a Ierusalimului a publicat, de asemenea, unele declarații cu privire la ceea ce se întâmplă în Israel. Patriarhul Fouad Twal, într-un interviu pentru Radio Vatican, a spus ca ii este recunoscător Papei, pentru acest apel la pace, dar regretă lipsa de ‘voință politică sanatoasa’ din partea diferitelor părți implicate.

“Din nou, focul disperarii, stârnit de ură, lasa urme grele asupra celor vatamati, in Țara Sfântă”, a declarat un comunicat recent emis de Patriarhia latină.

“Puternic preocupata de valul recent de violență care suflă peste Israel și Palestina, Patriarhia latina de Ierusalim condamnă incidentele sângeroase din aceste ultime zile și escaladarea înfricoșătoare pe care risca sa o aduca”, a continuat declarația.

“Gravitatea situației solicită tuturor părților implicate, israelienilor și palestinienilor, să dea dovada de curaj și să se întoarcă la masa negocierilor, care ar trebui să aiba loc pe baze solide și corecte, conform parametrilor rezoluțiilor prevăzute de ONU”, a spus Patriarhia.

“Nu putem tolera faptul că ura și vărsarea de sânge acționează ca o lege a fortei, pe acest tinut a trei religii sfinte”, a încheiat aceasta.

Vorbind la Universitatea din Notre Dame, pe 29 septembrie, Patriarhul latin a explicat că el conduce “o Biserică a Calvarului”, asaltata de mai multe necazuri. “Pe langa fanatismul pe scară largă și violența”, a spus el, “mai există si o maltratare birocratica a crestinilor, de catre Israel, în domeniile vieții de familie și educației”.

Patriarhul a insistat că “trebuie sa se adopte o poziție puternică împotriva furnizorilor de arme, pentru că ei sunt jucatori importanti in violențe și războaie. În ciuda condamnarii din mai multe parti, inclusiv din partea Papei Francisc, comerțul cu arme continuă nediminuat în regiunea noastră.

Noi trebuie să ne opunem celor care vor sa intre în luptă de dragul auto-interesului, și celor care ignoră drepturile fundamentale ale omului și binele comun. Aceasta este în interesul nostru, al tuturor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.