GENOCIDUL UITAT – un NOU film despre Genocidul Siriac, proiectat in Damasc

Pentru a marca centenarul genocidului otoman împotriva sirienilor, Opera din Damasc (foto) a prezentat miercuri un film documentar cu fotografii și scene din timpul sacrificarii in masa a asirienilor (siriaci) în mâinile trupelor otomane, între 1914 și 1920.

Filmul, intitulat “Genocidul uitat”, a fost proiectat cu binecuvantarea Patriarhului ortodox siriac al Antiohiei și al Întregului Rasarit, Ignatie Afraim II, in urma unei cooperari între Ministerul Afacerilor Sociale și Patriarhia Ortodoxa Siriaca.

Genocidul în cauză a avut loc în 1915, după Primul Război Mondial, când trupele aflate sub comanda Imperiului Otoman au efectuat o serie de operațiuni care ii vizau pe civilii sirieni și alte grupuri, pierzand mii de vieți nevinovate și provocand exodul a mii de oameni. Acest genocid a fost cunoscut sub numele de: “Sayfo”.

Filmul lung de 30 de minute prezinta fotografii și clipuri video documentare din arhiva, datând din perioada în care au fost comise crimele uitate ale genocidului sirian, care au costat viata a mai mult de 500.000 de sirieni, printr-o decizie a autorităților otomane.

Autoritățile otomane, dupa cum a aratat filmul, au distrus toate asezarile siriace și satele, într-un mod de neimaginat, i-au ucis pe toti soldatii sirieni și armeni care deserveau Armata Turcă, pe baza acuzațiilor ca ar fi lucrat împotriva interesului statului turc, i-au urmarit pe sirieni oriunde erau, maltratand pana si femeile și copiii.

Patriarhul Ignatie a spus că filmul este un răspuns la distrugerea sistematică a sit-urilor arheologice și de artă din Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), în special la distrugerea templului antic al lui Baalshamin și la uciderea brutală a lui Khaled al-Asaad, fost arheolog sef in Palmyra (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), comise de organizatia terorista islamista “Statul Islamic din Irak și Siria” (ISIS).

El a afirmat că poporul sirian va continua sa comemoreze centenarul genocidului, deoarece ceea ce se întâmplă acum în Siria este o continuare a acestei genocid.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.