Forum de stiinte la Vatican – Biserica Catolica explica ce s-a intamplat cu Galileo Galilei

Pe 25 august 1609, Galileo Galilei a prezentat primul său telescop, autorităților venețiene. Această invenție a deschis lumii cerul și a stârnit interesul oamenilor fata de planete și stele, conducand spre minunile moderne, cum ar fi oameni pe luna, telescopul spatial Hubble, explorarea sistemului nostru solar si altele.

Asa incepe un articol legat de un Forum de Stiinta – desfasurat in aceste zile la Vatican – publicat de revista catolica Zenit, in care Biserica Catolica incearca sa explice ca este incorect faptul ca unii oameni isi amintesc si astazi cel mai mult, despre Galileo, doar ca ar fi fost “judecat de către Biserica Catolică, pentru punctul său de vedere (considerat erezie atunci), că Pământul orbiteaza in jurul Soarelui, si nu invers”.

“Asta înseamnă că Biserica Catolică s-a opus, in istorie, progresului stiintei?”, se inreaba articolul, explicand:

“Nu. Deși Biserica Catolică, alaturi de multe alte părți ale societății, la acel moment, nu a crezut în heliocentrism, în cartea sa, Galileo il ridiculiza pe atunci pe Papa Urban VIII. Urmărirea penală a aparut mai mult in urma disensiunilor dintre doi foști prieteni si, de asemenea, privind politica acelui moment. Iar pedeapsa nu a fost deosebit de dură – Galileo a fost condamnat la arest la domiciliu, în vila sa din Florența, de unde a continuat să scrie, inclusiv despre heliocentrism” – se arata in articol.

Publicatia continua sa explice:

“Biserica Catolică are o istorie deja in sustinerea științelor, și în special a astronomiei.

Calendarul Gregorian, pe care il folosim astăzi, a fost elaborat cu ajutorul observațiilor astronomice dintr-un turn construit special pentru acest scop, la Roma, în 1580.

Observatorul Vaticanului este una dintre cele mai vechi instituții de cercetare astronomica din lume, datând oficial din 1789.

Parintele Angelo Secchi (1818-1878), unul dintre pionierii astronomiei solare, a fost un preot catolic care a observat mișcarea Soarelui și a planetelor, din Biserica Sfantul Ignatie din Roma.

În 1891, Papa Leon al XIII-lea a autorizat construirea unui nou Observator pe zidurile Vaticanului – unde a ramas timp de patruzeci de ani înainte de a se muta la Castel Gandolfo.

Teoria “Big Bang-ului” a fost inițial sugerata de Georges Lemaitre, un preot belgian, în 1927.

Iar Biserica [Catolica] nu a avut pionieri in gandire doar in domeniul astronomiei – Gregor Mendel, fondatorul stiintei geneticii, a fost un călugăr augustinian. Există chiar și o Academie Pontificala de Științe, cu sediul în Casina Pio IV, la Vatican”.

Articolul conchide:

“Biserica Catolică învață că știința și credința sunt complementare, nu contradictorii. Există o lungă istorie a preoților-oameni de stiinta. Sa nu uitam ca Papa Francisc a studiat chimia”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.