Uimitor: Profetul Ieremia, readus la viata – o descoperire care demonstreaza precizia la amanunt a Bibliei

Ieremia, profetul din Biblie, readus la viață

Doua discuri mici, imprimate cu sigilii (bule), din Cetatea lui David, Ierusalim, ne aduc noi dovezi legate de precizia datelor biblice – in acest caz, vorbind despre evenimente intamplate cu… peste 2600 de ani in urma(!). Relatia dinntre arheologie si Biblie nu este una foarte usoara, dar este extraordinar cum ele marturisesc impreuna o istorie comuna.

Astfel, două piese din lut, pe care sunt imprimate sigilii, descoperite in cadrul sapaturilor efectuate de Eilat Mazar in orasul lui David, Ierusalim, il aduc din nou la viata pe Ieremia – profetul din ultimii regi ai lui Iuda.

Acestea piese din argila (bule sigilate) descoperite in Ierusalim, poartă pe ele numele a doua capetenii regale menționate în locul in care Biblia ne istoriseste despre Ieremia, ca profet al Vechiului Testament.

(Foto: Gaby Laron, Institutul de Arheologie, Universitatea Ebraică)

Primul disc din lut, care a fost descoperit în cadrul săpăturilor pe care Mazar le-a efectuat in ceea ce ar putea fi palatul regelui David, poartă numele “Yehucal [Jehucal, Iucal] Ben Shelemyahu [Șelemia]” (imaginea din stânga).

Al doilea a fost găsit în straturile din perioada Primului Templu, sub ceea ce a fost identificat ca Turnul de Nord al lui Neemia, la doar câtiva centrimetri distanță de primul, iar pe el putem citi “Gedalyahu [Ghedalia] ben Pashur” (imaginea din dreapta).

Este extraordinar ca acești doi oameni sunt menționati împreună în Biblie, intr-un mod uimitor, drept capetenii ale Impăratului Zedechia (597-587 î.Hr.). Cand babilonienii l-au închis în Ierusalim pe Ieremia, în ultimii ani ai perioadei Primului Templu, Profetul le-a transmis lui Zedechia și locuitorilor orașului să se predea oamenilor lui Nabucodonosor, astfel încât viețile lor și orașul sa fie crutate. Dar, mesajul lui Ieremia nu a placut tuturor, inclusiv lui Ghedalia, fiul lui Pashor, si nici lui Iucal al lui Șelemia sau lui Pashur.

Potrivit pasajului Ieremia (38: 1-13), cele doua capetenii l-au aruncat pe Ieremia într-o groapă, intrucat nu le placea mesajul de predare, predicat oamenilor din Ierusalim:

1. Şi Şefatia, fiul lui Matan, şi Ghedalia, fiul lui Pashor, Iucal, fiul lui Şelemia şi Paşhurr, fiul lui Malchia, au auzit cuvintele pe care le-a rostit Ieremia către tot poporul, zicând:2. Aşa zice Domnul: Cine va rămâne în această cetate va muri de sabie, de foame şi de boala ciumei; iar cel ce se va duce la Caldei va trăi, va avea ca pradă viaţa lui şi va rămâne viu.4. Atunci căpeteniile au zis către rege: “Omul acesta să fie dat morţii, pentru că el descurajează pe luptătorii care au rămas în cetatea aceasta şi pe tot poporul, spunându-le asemenea cuvinte. Căci omul acesta nu doreşte propăşirea poporului său, ci nenorocirea”.5. Iar regele Sedechia a zis: “Iată e în mâinile voastre, căci regele nu poate să facă nimic împotriva voastră”.6. Atunci au luat pe Ieremia şi l-au aruncat în groapa lui Malchia, fiul regelui, care era în curtea temniţii, coborându-l în ea cu funii. în groapa aceea nu era apă, ci numai noroi şi s-a afundat Ieremia în noroi.7. Ebed-Melec, Etiopianul, unul din eunucii care se aflau în casa regelui, auzind că Ieremia a fost aruncat în groapă – regele atunci şedea la poarta lui Veniamin -8. A ieşit din palatul regal şi a zis către rege:9. “Domnul meu rege, rău au făcut oamenii aceştia care s-au purtat aşa cu Ieremia proorocul, pe care l-au aruncat în groapă. El va muri acolo de foame, pentru că nu mai este pâine în cetate”.10. Atunci regele a dat poruncă lui Ebed-Melec, Etiopianul, zicând: “Ia de aici treizeci de oameni şi scoate pe Ieremia proorocul din groapă, până nu moare”.11. Şi a luat Ebed-Melec cu sine oamenii şi a intrat în palatul regal, în veşmântărie, şi a luat de acolo bucăţi de haine vechi şi rupturi şi le-a dat drumul cu frânghia în groapă la Ieremia.12. Şi a zis Ebed-Melec, Etiopianul, către Ieremia: “Pune aceste cârpe şi rupturi vechi, ce ţi s-au aruncat, la subsuorile tale, sub frânghie”; şi a făcut Ieremia aşa.13. Şi au tras pe Ieremia din groapă; şi a rămas Ieremia în curtea temniţii.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe v-a mai vorbit, anterior, la momentul exact al sapaturilor efectuate in Ierusalim de catre Eilat Mazar, despre aceasta descoperire extraordinara (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), dar ne-am hotarat sa revenim asupra acestor dovezi ale adevarurului biblic, intrucat exact in aceste zile, aceste doua sigilii pot fi vazute de toti cei ce au ocazia sa se afle in Edmond, Oklahoma, SUA, in premiera(!), la Armstrong Auditorium, in Campusul Colegiului Herbert W. Armstrong, alaturi de alte artefacte.

Colegiul Herbert W. Armstrong a sprijinit sapaturile lui Eilat Mazar in Cetatea lui David.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.