Descifrare in premiera: un sul de pergament carbonizat, cu capitole din Levitic, descoperit in En Gedi

Un sul de pergament din secolul al VI-lea dupa Hristos (foto IAA), descoperit de arheologi in urma cu 45 de ani, intre ramasitele unei sinagogi incendiate, pe sit-ul En Gedi, a fost recent descifrat, scotand la iveala primele 8 versete din Levitic. Acest fapt a facut ca pergamentul sa fie cel mai vechi pergament descoperit la Marea Moartă, conform unui comunicat al Autorității Israeliene de Antichități, dupa descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta.

Conform comunicatului amintit, tehnologiile moderne au făcut posibilă, pentru prima dată, citirea conținutului unui sul ars din pergament – descoperit pe malul vestic al Mării Moarte. In mod surprinzator, sulul reprezinta o copie veche de 1500 ani a începutului cărții Levitic a Bibliei.

Pana in prezent, din cauza stării sale carbonizate, nu a fost posibila conservarea sau descifrarea acestui pergament.

Centrul de Conservare a Manuscriselor de la Marea Moarta, din cadrul Autorității Israeliene a Antichităților, care se foloseste in prezent de tehnici și tehnologii avansate pentru păstrarea și documentarea Manuscriselor de la Marea Moartă, a permis aceasta descoperire importantă.

“Se pare că o parte din acest manuscris este de la începutul cărții Levitic, scrisa în ebraică, și datata prin analiza C14 ca fiind de la sfârșitul secolului al VI-lea dupa Hristos. Până în prezent, acesta este cea mai vechi sul descoperit din cele cinci cărți ale Bibliei ebraice, dupa Manuscrisele de la Marea Moarta”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.