Biserica Angliei hotaraste: copiii de peste 9 ani ii pot impartasi pe ceilalti la Liturghie

Ideea de “a oferi mai mult loc copilului în Biserica”, propusa pentru prima dată în urmă cu trei ani, a fost ferm sprijinita de Biserica Angliei.

De acum, copiii vor avea si ei posibilitatea sa ii impartasesca pe credinciosii Bisericii Anglicane, în urma unei hotărâri a Sinodului General al Bisericii Angliei, conform publicatiei Vaticanului, L’Osservatore Romano.

Astfel, Biserica a aprobat o lege care acordă copiilor cu o vârsta mai mare de 9 ani, si inchinatorilor fara o recunoastere speciala, posibilitatea de a ii impartasi pe credinciosi – “de a le administra celorlalti comuniunea”.

Schimbarea regulilor ecleziastice a fost aprobata, în ciuda rezervelor exprimate de Comisia Liturgica.

Conform unui raport al “The Telegraph”, copiii de 9 ani vor putea “administra pâine și vin închinătorilor, în timpul slujbelor dedicate Sfintei Împărtășanii, în Biserica Angliei, dupa o propunere de revizuire a dreptului canonic”. Noua regula, care schimba regulile bisericești duminicale, le permite nu doar copiilor, ci si închinătorilor care nu au fost confirmati in mod special, “sa administreze sacramentul la serviciile Euharistiei”.

Comisa Liturgica s-a opus hotararii, exprimandu-si temerile ca, astfel, copiii ar putea picura sau varsa accidental vinul de Impartasanie (comuniune), care reprezintă Sângele lui Hristos.

Mai mult decat atat, pentru lumea laica, aceasta i-ar invita pe copii sa “distribuie alcool” în biserici, la o varsta mai mica decat cea legala, de 18 ani, care le permite sa consume legal alcool intr-un loc public.

Noua schimbare mareste și mai mult decalajul dintre Bisericile Anglicane și tradiția romano-catolică.

Cu toate acestea, Biserica Angliei argumenteaza ca, astfel, copiii sunt “pe deplin inclusi în Trupul lui Hristos”.

Elliot Swattridge, care reprezintă Consiliul de Tineret in Sinodul Bisericii Angliei, a spus, in cadrul discutiilor care au avut loc in acest week-end in York: “Când Iisus a instituit prima celebrare a Euharistiei, în timpul Cinei celei de Taină, cuvintele Sale erau simple: Faceți aceasta în amintirea mea. În această declarație simplă, a instruit întregul corp de discipoli sa participe nu doar la primirea, ci și administrarea comuniunii. Rețineți că Iisus nu a precizat: sa nu o administrati daca nu ați fost rânduiti. Nici nu a zis: faceti acest lucru, dar numai daca aveti peste 18 ani”.

El a adăugat, conform Telegraph: “Iisus i-a mustrat pe ucenici, pentru că ii tineau departe pe copii, spunandu-le ca Împărăția lui Dumnezeu este mai ales a unor ca acestora. Daca Imparatia apartine mai ales copiilor, cu siguranță acestia sunt cei mai calificati sa o administreze”.

Copiii pot primi deja comuniunea în Biserica Angliei, fără a fi confirmati, în urma unor schimbari facute cu un deceniu în urmă. Confirmarea presupunea o recunoastere speciala că acestia sunt capabili sa înțeleagă semnificatia actului de participare și ca sunt pregătiti pentru Sfânta Împărtășanie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.