publicat în: Arhivă

Discutii intre Ambasadorul interimar al SUA in Romania si Patriarhul Romaniei

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în vizită la Patriarhia Română

În ziua de 17 septembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe domnul Dean Thompson, însărcinat cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Domnul Dean Thompson a mulţumit pentru primire şi s-a arătat interesat de legătura dintre Patriarhia Română şi românii stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate. În acest context, însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a dorit să cunoască mai bine implicarea Bisericii Ortodoxe Române în prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

Patriarhul României a făcut o scurtă prezentare a comunităţilor ortodoxe româneşti din afara graniţelor ţării şi, în contextul migraţiei masive a românilor în străinătate după anul 2007, a menţionat asistenţa pastorală şi socială pe care preoţii din aceste comunităţi o acordă celor aflaţi în dificultate (victime ale traficului de persoane, bolnavi, persoane private de libertate etc.).

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat dezacordul Bisericii Ortodoxe Române faţă de intenţia de legalizare a prostituţiei pe care o consideră o formă de sclavie modernă, contrară libertăţii persoanei şi demnităţii umane.

În concluzie, domnul Dean Thompson a subliniat faptul că în acele ţări europene în care prostituţia a fost legalizată, fenomenul nu s-a diminuat, ci dimpotrivă s-a amplificat.

În timpul întrevederii s-a mai discutat despre construirea noii Catedrale patriarhale la Bucureşti, apreciată drept o necesitate practică şi o reparaţie morală pentru bisericile din zonă demolate în timpul regimului comunist, cu scopul de-a construi pe locul lor Casa Poporului. Domnul Thompson a apreciat valoarea de simbol a noii Catedrale, evocând un caz similar, şi anume: Catedrala Națională din Washington D.C.

În contextul conflictelor actuale din Orientul Mijlociu soldat cu numeroase victime, reprezentantul diplomaţiei americane a apreciat luările de poziţie ale Patriarhiei Române şi acţiunea concretă de ajutorare a creştinilor din această regiune.

Patriarhul României a subliniat, de asemenea, importanța afirmării şi apărării demnităţii vieţii umane şi a reliefat, în acest sens, rolul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, înfiinţat în anul 2011, pentru promovarea valorilor religioase în societate şi păstrarea păcii sociale.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române