STIRI | Patriarhul Kirill neaga ca ar fi vehiculul politicii Kremlinului

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a respins acuzațiile ca ar fi un vehicul al politicii Kremlinului.

“În unele țări – iar situația actuală din Ucraina exacerbează această problemă – persoana Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii este legată doar de Federația Rusă, iar principiile sale sunt echivalate cu politica guvernului rus”, a declarat Kirill la o întâlnire la Moscova, cu repezentanti ai mass-mediei, fiind citat de Interfax.

Nicio declaratie a Patriarhului sau a Bisericii nu este citata în sustinerea unor astfel de acuzații, a spus el.

“Acest lucru se intampla peste tot, dar în special în Ucraina de astăzi, intre membrii unor entități non-ortodoxe canonice. Ei il prezintă pe patriarh ca parte a statului – el ar fi un vehicul [al politicii de stat], așa că nu trebuie să fie primit, și cu el toate lucrurile rele”, a spus Patriarhul Kirill.

Acesta a explicat ca raspunde de toate comunitățile ortodoxe ale Patriarhiei Moscovei, din toate țările în care acestea există, și nu doar din Rusia.

“Patriarhia nu este o entitate care se refera la o anumita tara; ea nu este o entitate care se referă la o etnie anume. Ea presupune o jurisdicție canonică asupra unei parti a lumii”, a spus Patriarhul.

El a adăugat că niciuna dintre aceste comunități nu se bucura de vreun privilegiu în detrimentul alteia.

“Ele sunt toate părți ale turmei, iar acest lucru ii impune anumite raspunderi patriarhului, facand ca patriarhul să țină cont de interesele tuturor oamenilor ortodocși care se află sub jurisdicția lui”, a explicat el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.