Rezumatul discutiilor intre ortodocsi si catolici – Amman 2014. Sinodalitate, Primat si – regrete

Șeful Consiliului Vaticanului pentru Unitatea Creștinilor spune că regretă că liderii catolici și ortodocsi nu sunt în măsură să le transmita un semnal puternic si unitar crestinilor persecutati în Orientul Mijlociu.

Cardinalul Kurt Koch (foto) tocmai s-a întors de la o întâlnire din Amman (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), unde a slujit în calitate de co-președinte al Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic între Biserica Ortodoxă și cea Catolică.

Un comunicat publicat in urma cu o zi reflecta dificultățile cu care se confruntă cele două părți, în căutarea unui un acord pe tema “sinodalitatii și primatului”, aflata în centrul discuțiilor la ședința în plen din 2007 Ravenna, Italia.

În timpul întâlnirii de o săptămână, membrii Comisiei au vizitat un centru de refugiați din Amman, unde au auzit povestirile celor care au fugit din fata luptelor si persecuțiilor comise de extremiștii islamici in Siria și Irak. Printul Iordaniei, Ghazi bin Muhammad, a participat, de asemenea, la întâlnire si și-a exprimat sprijinul pentru dialog, în ciuda dificultăților actuale cu care se confruntă.

Intervievat de Radio Vatican, cardinalul Koch a spus ca primul semn de progres este acela că “toti sunt gata și dispusi să continue dialogul nostru și să faca un nou pas, acela al alcatuirii unui nou comitet de coordonare, în anul următor, pentru pregătirea unui nou plen”.

După discuțiile legate de textul pregătit de către comitetul de coordonare din Paris, acesta a spus ca a devenit clar ca textul nu poate fi acceptat, mai presus de toate de partea ortodoxă.

Apoi, Comisia a elaborat un text nou, despre cele mai importante elemente ale “sinodalitatii și primatului în primul mileniu, ca sursă de imaginație pentru redescoperirea unitatii asupra problemei primatului și sinodalitatii în mileniul trei”. La finalul întrevederii, a mai relatat acesta pentru postul de radio amintit, partea ortodoxă si-a exprimat dezacordul fata de publicarea acestui text si a cerut inmanarea textului catre comitetul de coordonare, pentru discuții suplimentare, cardinalul afirmandu-si totusi speranta ca, “in plenul următor, se va putea incheia acest text”.

Întrebat despre datele hotarate pentru sedintele urmatoare, cardinalul a spus că va exista o reuniune a comitetului de coordonare anul viitor și, în 2016, liderii ortodocși vor avea un planificat Sinod Pan-Ortodox, astfel incat plenul următor nu poate avea loc până in 2017, acesta adaugand ca speră ca Sinodul Pan-Ortodox sa ajute la crearea unitatii între Bisericile Ortodoxe, “pentru că acest rezultat va reprezenta un mediu bun pentru continuarea dialogului nostru”.

Vorbind despre poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, cardinalul a spus ca aceasta accepta problema primatului la nivel universal “într-o abordare pragmatică și deloc teologica”, dar în această ședință plenară el a marturisit ca a existat “o cooperare foarte bună, mai presus de toate Mitropolitul Ilarion fiind gata si dispus să fie membru al comisiei de redactare și, de asemenea, a fost de acord sa termine și sa publice acest text”.

Întrebat despre vizita planificată a Papei Francisc la Istanbul, de la sfârșitul lunii noiembrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Cardinalul Koch a spus ca vizita poate contribui la aprofundarea dialogului cu Constantinopolul, deși cardinalul crede ca relațiile cu Patriarhia Ecumenică sunt deja foarte bune: “Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu este foarte deschis și foarte util, fiindca avem unele tendințe în dialog, si de partea catolică, de a spune ca nu exista nicio posibilitate de a continua dialogul teologic despre primat, si ca ar trebui sa abordam o alta problemă. Dar, Patriarhul ne spune mereu: nu, această comisie teologică trebuie să continue – deci, cred că vizita Papei poate fi de bun augur in continuarea dialogului nostru”.

Întrebat despre mărturisirile creștinilor catolici și ortodocși care suferă și mor împreună în Orientul Mijlociu de astăzi, Cardinalul spune ca a sperat “un semn bun de unitate” între ortodocși și catolici, deși el adaugă că toți membrii și toți oamenii sunt foarte îngrijorati de situație, mai ales de cea din Irak și Siria. El a spus ca Regele Iordaniei este foarte deschis sa primeasca până la un milion de refugiați. Cardinalul a amintit despre vizita sa intr-o tabără de refugiați: “a fost o experiență foarte grea, in care a trebuit sa le răspundem acestor oameni și sa le vedem temerile, dar, totodata, speranța și bucuria lor. O persoană a spus că nu se poate întoarce în Irak, nu pentru că si-a pierdut apartamentul propriu, ci pentu ca si-a pierdut biserica. Această apropiere de biserica, este un semn frumos… “.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.