publicat în: Arhivă

STIRI | Schismaticii iau cu asalt biserica. Credinciosii aflati la slujba se baricadeaza in interior

Reprezentanții auto-proclamatei Patriarhii a Kievului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) și naționaliștii au luat cu asalt o biserică ortodoxă din satul Khodosy, din regiunea Rovno a Ucrainei.

“Mai multe mașini au ajuns aici și mai multi tineri cu alura sportiva au iesit din ele. Unii dintre ei erau îmbrăcati în uniforma neagra de camuflaj, cu benzi galbene pe brațe. Barbatii erau, cel mai probabil, reprezentanți de dreapta”, a afirmat Roman Ignatyuk, un preot local, care a fost martor la incident, citat de Episcopia Rovno a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei.

In biserica avea loc o slujba, atunci când a avut loc incidentul. Oamenii adunati afara au pornit un adevarat miting și au votat privind problema afilierii bisericii. Credincioșii au blocat ușile bisericii, din interior.

“Ei au început sa ia cu asalt, de-a dreptul, biserica, din exterior. Au încercat să taie incuietorile usilor principale, cu un polizor. În cele din urmă, au adus un levier si au rupt ușile laterale din dreptul corului”, se spune in raport.

Preoții au sunat de mai multe ori la telefon Serviciul de Securitate al Ucrainei și Politia, cerându-le să vină. Intre atacatori se afla si un ofițer de poliție. El nu a împiedicat violența.

Credincioșii au format un scut uman “pentru a-i opri pe barbati sa intre în biserică prin ușile rupte”, se spune in raport. Activiștii au spart ușile centrale și au scos brutal un preot care încerca să-i oprească, din clădire.

“M-au apucat de braț și de picior și au vrut să mă arunce afară. Dar, nu au putut. Am ramas nevătămat, rupandu-mi doar o incuietoare și o curea de la sutana, pe dedesubt”, a spus părintele Roman.

El a spus ca disidenții, care erau printre membrii grupului, au încercat să se justifice prin a spune ca satul a votat să se alăture “Patriarhiei Kievului”.