Zile de groaza. Presiuni ale Armatei ucrainene asupra Bisericii si preotilor-

Mitropolitul Onufrie de Cernăuți și Bucovina (foto), locum tenens al Mitropoliei Kievului, a acuzat armata ucraineană de presiuni asupra creștinilor ortodocși din Donbass.

“Au loc încălcări ale drepturilor și libertăților credincioșilor, prin interferență în activitatea parohiilor Eparhiei de Donetsk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, din partea contingentul militar din estul Ucrainei”, a spus Mitropolitul în discursul său catre Președintele ucrainean Petr Poroșenko, lansat de serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Mitropolitul Onufrie i-a cerut Președintelui sa “intervina personal în această situație și să facă tot posibilul pentru a preveni astfel de acțiuni ale militarilor, care reapar”.

El a spus că Mitropolitul Ilarion de Donetsk și Mariupol a raportat si el incălcări ale drepturilor și libertăților credincioșilor și ingerințe în activitatea parohiilor Episcopiei Donetsk.

Mai exact, el a menționat un incident care a avut loc în satul Krasnoarmeyskoye, Regiunea Donetsk, pe 30 iulie, când o mașină care transporta oameni înarmați a sosit la resedinta lui Igor Sergienko, paroh al Bisericii Alexander Nevsky. Oamenii l-au insultat pe preot, l-au întrebat cât de multi bani ii trimite Moscova, și l-au acuzat ca-i sprijina pe bandiți. Bărbații, de asemenea, au perchezitionat reședința preotului și i-au cerut să părăsească teritoriul Ucrainei in termen de două zile și să le predea documentele bisericii, împreună cu un contract pentru întreaga proprietate a bisericii, se spune in raport.

Mitropolitul Onufrie a mai spus ca un lucru similar s-a întâmplat cu protopopul Evgheni Podgornâi, paroh in Districtul Amvrosiyevka, pe 30 iulie, cand Armata care i-a inspectat mașina la un punct de control, a început să-l insulte și sa-l acuze nefondat, spunând că a finanțat Republica Populară Donetsk.

“Protopopul Evgheni Podgornâi a fost luat în spatele punctului de control, mâinile i-au legate și a fost aruncat la pământ. Au început-l bată in piept și in spate, si l-au lovit cu un pistol în cap, făcându-l să recunoasca că este un servitor al inamicului. Ei au făcut, de asemenea, alte acuzații nefondate”, spune documentul.

Mitropolitul Onufrie a declarat ca atacatorii l-au ridiculizat pe preot și au încercat să-l facă să-si scoată crucea. Când acesta a refuzat, armata i-a rupt crucea, a tras focuri pe langa cap și a continuat torturarea sa, efectuand presiuni psihologice asupra acestuia. Apoi, i-au pus o pungă pe cap și l-au asezat într-o groapă, i-au perchezitionat casa, i-au luat banii și mașina, și l-au acuzat pe fiul sau, in vârstă de 16 ani, ca este colaborator al bandiților, amenințând că-l omoara. Protopopul Evgheni a fost eliberat, abia după ce turma sa și clericii au intervenit.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.