STIRI Irak | Obama lanseaza primele atacuri aeriene asupra militantilor islamisti din Irak

Avioanele americane autorizate de către Președintele american Barack Obama au început atacurile aeriene împotriva militanților islamiști din nordul Irakului. Atacurile au fost anunțate peste noapte, de către Obama, pentru a ajuta minoritățile religioase asediate, in prevenirea unui “act de potențial genocid”.

Două avioane F/A-18 au lansat o masa mare de bombe ghidate cu laser asupra unor elemente mobile de artilerie, in apropierea Arbil. Acțiunea a dus imediat la scaderea dolarului si a actiunilor, iar pretul la petrol si aur a crescut după anunțul lui Obama.

Obama a spus ca a aprobat atacul, pentru a proteja personalul SUA, în cazul în care militanții Statului Islamic avanseaza spre Arbil, capitala regiunii kurde semi-autonome din nordul Irakului, sau in cazul in care ameninta americanii de oriunde din tara.

El a spus ca atacurile aeriene, care sunt primele realizate de către armata americană în Irak de la retragerea sa din 2011, ar ajuta, de asemenea, forțele irakiene și pe kurzi, care încearcă să ridice asediul islamiștilor “de pe un vârf de munte, unde zeci de mii de civili sunt prinși”.

“La începutul acestei săptămâni, un irakian în zona striga catre lume: Nu este nimeni care sa vina sa ne ajute”, a spus Obama, care a fost reticent fata de o reangajare si interventie militara a SUA în Irak. “Ei bine, astăzi Americii vin sa ajute”.

În comentariile televizate in timpul noptii, Obama a insistat că nu va trimite forțe terestre și ca nu a avut intenția sa lase Statele Unite “sa fie târâte în ​​lupta, intr-un alt război în Irak”.

Obama a luat măsuri pe fondul temerilor internaționale fata de o catastrofă umanitară, care a cuprins zeci de mii de membri ai minorităților din Irak, alungați din casele lor și blocați pe muntele Sinjar sub amenințarea dezlănțuirii militanților Statului Islamic, un grup dizident al-Qaida (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.